Mugur Isărescu: Conversia creditelor în franci la cursul istoric ar aduce sistemului pierderi de 5,7 mld. lei

Conversia creditelor din franci elvețieni în lei la cursul istoric ar genera pierderi de 5,7 miliarde de lei (0,8% din PIB), iar conversia tuturor creditelor în valută (franci plus euro) la cursul istoric din momentul acordării creditului ar genera pierderi de 9,8 miliarde de lei (1,4% din PIB), a declarat vineri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferințe de presă pe tema problemelor generate de aprecierea francului elvețian.

30 ian. 2015, 10:46
Mugur Isărescu: Conversia creditelor în franci la cursul istoric ar aduce sistemului pierderi de 5,7 mld. lei

Mugur Isărescu, şeful băncii centrale a prezentat o serie de calcule cu privire la conversia creditelor, din care reiese că o conversie realizată la cursul istoric plus 30% ar însemna pierderi totale de 3,9 miliarde de le (0,5% din PIB), în cazul tuturor creditelor în franci, și de 4,2 miliarde de lei (0,6% din PIB) în cazul tuturor creditelor în franci și euro.

„Cine suportă toate aceste pierderi? Poate domnul Piperea (avocatul Gheorghe Piperea — n.r.)!”, s-a întrebat retoric guvernatorul BNR.

PRIMELE SOLUŢII pentru românii cu credite în franci elveţieni. Anunţul făcut de BNR

Isărescu a avertizat că, în cazul conversiei creditelor la cursul istoric, trei sau patru bănci din sistem ar avea nevoie de infuzii semnificative de capital, caz în care banca ar putea da statul în judecată pentru recuperarea banilor.

„Am avut o problemă cu o bancă mică, ce reprezenta 0,5% din sistem, Bank of Cyprus, și am constatat ce înseamnă efectul de contagiune”, a explicat Isărescu.

Francul elvețian s-a apreciat puternic, în data de 15 ianuarie, pe piețele internaționale, câștigând aproape 30% în raport cu moneda euro, după ce Banca Națională a Elveției (BNS) a renunțat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat în ultimii trei ani. În aceeași zi, la București, leul a pierdut aproape 16% față de franc, până la un minim istoric de 4,3287 lei, cu 58,7 bani peste cotația din ședința de miercuri, de 3,7415 lei/franc.

În context, a reapărut discuția referitoare la românii cu credite în franci, care, potrivit autorităților sunt în număr de aproximativ 75.000.

Una dintre soluțiile avansate este cea referitoare la conversia creditelor din valută în moneda națională, la un curs care nu poate depăși cu mai mult de 20% cursul din momentul contractării creditului și fără costuri suplimentare pentru client.