Isărescu, despre Oltchim: Un eşec e un eşec. FMI nu ne-a cerut să finalizăm privatizarea

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, joi, că un eşec al privatizării Oltchim nu va da un semn bun pentru investitori, dar a amintit că FMI nu a impus drept criteriu finalizarea vânzării combinatului, ci demararea procesului, mai ales că mediul economic extern nu este favorabil.

RomaniaTV.net
27 sept. 2012, 13:18
Isărescu, despre Oltchim: Un eşec e un eşec. FMI nu ne-a cerut să finalizăm privatizarea

Un eşec e un eşec, nu dă bine, dar, ca semnatari ai acordului cu FMI, condiţia care era pusă acolo, pentru mai multă precizie, era să îndeplinească paşii legaţi de privatizare. Nu era condiţionată determinarea privatizării. Un asemenea obiectiv nu se poate stabili. O privatizare, mai ales de succes, depinde de foarte mulţi factori”, a spus Isărescu, întrebat fiind ce impact ar avea privatizarea eşuată a Oltchim în economie. 

Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit vineri suma de 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, întrebat dacă a discutat cu FMI o derogare pentru reluarea privatizării Oltchim peste şase luni, că Fondul a transmis că a fost foarte important de dat semnalul de voinţă politică pentru a face privatizarea.

„Cei de la FMI ne-au spus foarte clar că era important de dat semnalul de voinţă politică pentru că, până acum, în ultimii ani au fost minţiţi de fiecare dată. Problema Oltchimului nu a a părut în vara asta. Problema Oltchimului care este în pierdere şi primeşte mereu bani de la stat este din 2007, prima dată, dar în 2009 s-a accentuat”, a spus Ponta, întrebat dacă a discutat cu FMI despre amânarea privatizării Oltchim pentru începutul anului 2013, solicitând o derogare în acest sens.

Ponta a spus că Guvernul său a dat dovadă de voinţă politică, arătând că FMI va sprijini Executivul să continue privatizarea Oltchim.