Isărescu îl susţine pe Ponta, după acordul cu FMI: Nu va exista o avalanşă de SCUMPIRI

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, este de părere că impactul noilor taxe si impozite anunţate de Guvern după negocierile cu FMI nu va fi unul prea mare pentru economie.

RomaniaTV.net
05 nov. 2013, 15:09
Isărescu îl susţine pe Ponta, după acordul cu FMI: Nu va exista o avalanşă de SCUMPIRI

Mugur Isărescu este de părere că impactul noilor taxe şi impozite anunţate de Guvern va fi „limitat undeva la 0,2%”, fiind de părere că nu va exista o „avalanşă de scumpiri”. Isarescu recunoaste ca ceea ce a făcut Ponta este corect, spunând că erau de aşteptat unele corecţii, fie pe partea de venituri, fie pe partea de cheltuieli, însă Guvernul a hotărât să recurgă la ambele măsuri.

„Conform datelor noastre preliminare şi unor prime evaluări pe baza unor modele pentru că avem aşa ceva, impactul (n.r. noile taxe şi impozite anunţate de Guvern) este limitat undeva la 0,2% şi consecinţele în lanţ sunt de asemenea limitate. Probabil că vom schimba doar balanţa riscurilor de la un echillibrată la una uşor în creştere”, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Cel mai mare sprijin pentru Ponta vine din faptul ca Isarescu respinge acuzatia ca vor creste preturile! „Nu vedem deloc o avalanşă de scumpiri, scumpiri în lanţ. Acestea sunt tabu-urile noastre de 20 de ani încoace. Impactul este limitat. Erau de aşteptat unele corecţii, fie pe partea de cheltuieli, fie pe partea de venituri. Până la urmă Guvernul a hotărât să meargă pe ambele”, a declarat Mugur Isărescu.

În ce priveşte negocierile cu FMI pentru bugetul din 2014, guvernatorul BNR spune că prognoza de creştere economică pentru 2014, de 2,2%, este „realistă şi prudentă”.

In acest context, guvernatorul Isarescu contrazice pesimismul unor analisti, spunand ca nu crede ca masurile de crestere a veniturilor vor afecta prea tare economia – dand, indirect, credit Guvernului in ceea ce priveste masurile economice pozitive. Laudand cresterea economica, Isarescu sugereaza practic ca si masurile de crestere a veniturilor pentru pensionari si bugetari sunt utile, din acest punct de vedere.