Isărescu: Nu vii în prag de Crăciun cu o bombă. Roborul scade de vreo două luni încoace, nu are nicio legătură cu "taxa pe lăcomie"

Publicat: Marţi, 08 Ianuarie 2019 16:04 // Actualizat: Marţi, 08 Ianuarie 2019 16:12 // Sursa: romaniatv.net

Indicele Robor scade de două luni, în contextul în care anticipaţiile inflaţioniste au fost în scădere încă din vara anului trecut, iar această scădere nu are legătură cu ”taxa pe lăcomie”, anunţată recent de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a spus, marţi, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

Foto: gazetadesud.ro

În 6 decembrie, potrivit datelor afişate de BNR, indicele Robor la trei luni a scăzut atunci la 3,08%, cel mai mic nivel din luna iulie a anului 2018.

În 18 decembrie, Eugen Teodorovici a anunţat că, Guvernul va introduce, de la 1 ianuarie 2019, o ”taxă pe lăcomie” pe activele băncilor, acestea urmând să fie taxate diferenţiat, în funcţie de nivelul Robor la 3 şi la 6 luni. Guvernul speră să obţină suplimentar 3,6 miliarde de lei în 2019, din această nouă taxă.

Marţi, Isărescu a subliniat că indicele Robor pe termene mai îndelungate a început să scadă încă din septembrie, în ton cu scăderea anticipaţiilor legate de inflaţie, fără legătură cu această taxă.

”Roborul scade de vreo două luni, nu există o legătură. Ratele Robor pe termen foarte scurt, ele sunt foarte sensibile la lichiditatea din piaţă. (…) Cele pe termene mai îndelungate depind şi de lichiditate şi de evoluţia dobânzilor pe termen mai scurt, dar depind şi de percepţia analiştilor, a băncilor. (…) Astă-vară s-a conturat această încredere că inflaţia va scădea, iar anticipaţiile inflaţioniste au fost în scădere. Şi, dacă vă uitaţi la evoluţia Robor pe termene mai îndelungate, veţi vedea că a început să scadă uşor din septembrie. Graficele sunt concludente. Nu are deloc legătură cu taxa”, a spus Isărescu.

Totodată, întrebat ce va face în acest an, după expirarea mandatului, Isărescu a spus că ”Parlamentul va hotărî”.

Nu vii în prag de Crăciun cu o bombă

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat marți că taxa pe lăcomie este o „trăsnaie” și a spus că Guvernul nu trebuia să adopte pe finalul anului o „bombă greu de înțeles” fără discuții cu băncile și cu banca centrală.

Întrebat cum comentează nemulțumirile băncilor legată de taxa pe nivelul ROBOR, Isărescu a răspuns:

„Principalul element de nemultumire este că atunci cand vii cu o asemenea masura, s-a mai luat prin Europa dar nu legat de ROBOR, asta este o inovatie intre ghilimele, s-a discutat cu industria, așa spune si Constitutia, deci discuti cu industria bancara, nu vii la sfarsit de an, in prag de Craciun cu o bomba din asta greu de inteles. Eu cred ca dl ministru de Finante trebuie sa discute in clar cu industria, au si eu nelamuriri cum se aplica, trebuie sa spun ca avem si noi, sunt parti din lege pe care cu greu le intelegem”

Isărescu a mai spus că BNR încă se „chinuie” să înțeleagă taxa pe lăcomie. „Ne-a luat si pe noi prin surprindere trasnaia”, a precizat guvernatorul BNR.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
BNR Guvern indicele robor Mugur Isărescu
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8746
RON
29 Oct
noapte 10 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H