Isărescu: Septembrie va fi luna de foc pentru români, rata inflaţiei va urca la 3,8%

Vin scumpiri ample. Septembrie va fi o lună de foc pentru români, lună în care rata inflației va urca aproape de patru procente, adică va fi aproape dublă față de prezent. O spune chiar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Șeful Băncii Centrale a vorbit și despre deprecierea masivă a leului din ultima perioadă. Schimbarea a două guverne în mai puțin de trei luni și iarna grea au afectat serios moneda națională, a spus Isărescu, citat de România TV.

RomaniaTV.net
08 mai 2012, 10:42
Isărescu: Septembrie va fi luna de foc pentru români, rata inflaţiei va urca la 3,8%

După o perioadă de calm, inflaţia va creşte din nou la toamnă. O spune chiar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Avem şi ceva efecte în luna februarie începutul lui martie din partea preţurilor volatile, legume şi fructe, şi intrarea în vigoare a acelei directive comunitare privind condiţiile de creştere a păsărilor a dus la scumpirea sensibilă a ouălor”, a spus Mugur Isărescu.

Schimbarea a două guverne în mai putin de trei luni si iarna grea au afectat serios moneda natională, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu. Șeful Băncii Centrale a explică că moneda națională a fost printre singurele din regiune care nu și-a revenit deloc din războiul cu euro.

„Acum 12 luni, Banca Naţională a României (BNR) se „chinuia” să facă să nu se aprecieze leul, pentru a nu descuraja exporturile, iar acum el tinde să se ducă în extrema cealaltă. Acum, după un an, el tinde să se ducă în partea cealaltă, spre 4,4 şi mai mult. Fundamentele interne nu s-au schimbat, dar mişcările de capital sunt evidente. În primăvara anului precedent începuseră din nou intrări de capital, în România şi în alte ţări din Europa răsăriteană. Din toamna acestui an, cu deosebire din poziţia băncilor comerciale mari europene, au loc ieşiri de capital. Influenţează cursul, determină în mare măsură raportul cerere/ofertă pe piaţa valutară şi este sursă, aşa cum s-a văzut în cazul Poloniei, de mare volatilitate”, a spus Isărescu, citat de AGERPRES.