Isărescu trage un semnal de alarmă despre majorările salariale: Au mai fost perioade electorale şi după alegeri s-au luat măsuri

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a evitat, din nou, să se pronunțe cu privire la impactul pe care îl va avea majorarea salariilor din sectorul public, aprobată în Parlament, asupra macrostabilității economice, pe motiv că actul normativ nu este încă promulgat, dar a făcut trimitere la experiențele anterioare din anii electorali, când anumite măsuri populiste au fost reversate după alegeri.

10 nov. 2016, 11:18
Isărescu trage un semnal de alarmă despre majorările salariale: Au mai fost perioade electorale şi după alegeri s-au luat măsuri

„Întrebați istoria, pentru că am mai trecut prin perioade electorale și după alegeri s-au luat anumite măsuri. Noi, ca bancă centrală, evităm să facem comentarii. (În privința majorărilor salariale—n.r.) să le vedem promulgate. (…) Să vă uitați în istorie, să vedeți variante de a soluționa (astfel de probleme—n.r.)”, a declarat joi Isărescu, în cadrul conferinței de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației.

Potrivit acestuia, impactul acestor măsuri va putea fi detaliat numai după ce va exista configurația bugetară pe 2017, pentru a vedea cum se vor înscrie în construcția bugetară.

Citeşte şi:  Mugur Isărescu: Ne izbim de lipsa forţei de muncă. Cererea creşte, producţia dă să crească, dar se opreşte în acest obstacol

„Bugetul pe anul viitor se va construi destul de greu. Dar noi, economiștii, discutăm pe bază de cifre, pe care în acest moment nu le avem”, a mai spus Isărescu.

Referitor la măsurile cuprinse în Codul Fiscal, programate să intre în vigoare la începutul anului viitor, respectiv reducerea TVA de la 20% la 19%, eliminarea taxei pe construcțiile speciale și a supraaccizei la carburanți, guvernatorul BNR a spus că o eventuală amânare a lor ar avea la bază decizii politice, pe care BNR nu are cum să le anticipeze, arată Agerpres.

În urmă cu două zile, premierul Dacian Cioloș a declarat că o abordare populistă și electorală a politicii salariale riscă să pună în pericol adoptarea de către viitorul Guvern și Parlament a unei legi a salarizării unitare.

„Practic, o abordare populistă, electorală a politicii salariale, fără o analiză în spate și fără o dezbatere publică pe acest subiect, riscă din nou, așa cum s-a mai întâmplat, să pună în pericol pentru Guvernul și Parlamentul care vin, oricare ar fi, să adopte și să aplice o politică a salarizării unitare, care să pună pe baze sănătoase întreg sistemul de salarizare”, a spus Cioloș, referitor la legea de modificare a OUG 20 de către Parlament prin care s-au votat majorări salariale în Educație și Sănătate.