Islanda organizează noi negocieri pentru formarea unui guvern

Publicat: Marţi, 14 Noiembrie 2017 08:25 // Actualizat: Marţi, 14 Noiembrie 2017 08:25 // Sursa: romaniatv.net

Mișcarea Stânga-Verzii, Partidul Independenței (conservator) și Partidul Progresului (centru-dreapta) au demarat luni noi negocieri în vederea formării unui guvern, a anunțat luni președinția Islandei.

"Liderii fiecărui partid și-au exprimat dorința de a demara negocieri oficiale cu scopul de a ajunge la un acord asupra viitorului guvern și a posturilor ministeriale", a informat președinția într-un comunicat. Anunțul a fost făcut la o săptămână după eșecul discuțiilor conduse de șefa Mișcării Stânga-Verzii, Katrin Jakobsdottir.

Inițial, președintele Gudni Johannesson — cu un rol esențial protocolar — i-a cerut lui Katrin Jakobsdottir să formeze guvernul. Partidul ei, al doilea la alegeri, a deschis discuții cu Alianța (social-democrați), Partidul Piraților (contestatari) și cu Partidul Progresului. "Alcătuirea unui scurte majorități (32 din totalul celor 63 de locuri) a pus probleme Partidului Progresului", a făcut cunoscut Katrin Jakobsdottir, ceea ce a dus la eșecul negocierilor la 6 noiembrie.

Partidul Independenței, condus de Bjarni Benediktsson — premier în exercițiu care a reușit să își mențină partidul pe primul loc la alegeri în pofida scandalurilor care l-au slăbit—, intră astfel în jocul tratativelor pentru formarea guvernului, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Uniunea Europeană va întocmi o LISTA NEAGRĂ a paradisurilor fiscale din întreaga lume

În ianuarie 2017, Partidul Independenței a reușit după negocieri dificile să formeze un guvern avându-l ca prim-ministru pe Bjarni Benediktsson. Acest bărbat de 47 de ani, anterior ministru al finanțelor, a fost citat în afacerea "Panama Papers". Dezvăluită în primăvara lui 2016, ea a implicat 600 de islandezi deținând fonduri în paradisuri fiscale. Afacerea a dus la demisia premierului de la acea dată, Sigmundur David Gunnlaugsson, și a provocat noi alegeri. Ulterior, au fost necesare patru cicluri de negocieri pentru a se ajunge la formarea unui guvern, susținut de cea mai slabă majoritate din istoria Althingi, parlamentul monocameral al insulei.

La 28 octombrie, islandezii au fost chemați să își reînnoiască parlamentul pentru a cincea oară din 2007, după un nou scandal implicându-l pe premierul conservator. Noile negocieri vor dura până la sfârșitul săptămânii, mai scrie AFP.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8387
RON
05 Jun
noapte 14 °
zi 31 °
Ultimele joburi adaugate
24 H