Islanda recunoaşte existenţa statului palestinian

Islanda a făcut pasul istoric de a deveni prima ţară europeană ce recunoaşte statul Palestina.

RomaniaTV.net
30 nov. 2011, 13:23
Islanda recunoaşte existenţa statului palestinian

Din cei 63 de membri ai Parlamentului Islandez, 38 au votat pentru, 12 au fost fost absenţi iar 13 s-au abţinut de la vot. Nimeni nu a votat împotriva rezoluţiei, anunţă ăpublicaţia islandeză The Reykjavík Grapevine.

Rezultatul votului a fost întâmpinat cu aplauze de islandezii cu origini palestiniene ce se strânseseră în jurul sediului aleşilor de la Reykjavik. Ministrul de externe Össur Skarphéðinsson a declarat că speră ca gestul Islandei să fie „un exemplu şi pentru celelalte ţări nordice în a sprijini recunoaşterea Palestinei ca stat suveran, independent”.

Skarphéðinsson a precizat că intenţionază să contacteze diplomatic alte ţări scandinave pentru a face lobby pentru Palestina. Islanda se alătura astfel celor 80 de state ale lumii care au reconoscut oficial existenţa statului independent palestinian şi devine prima ţară europeană care adoptă această poziţie.

Votul nordicilor vine la scurt timp după ce palestinienii au obţinut reprezentarea oficială, ca membru cu drepturi depline, în organizaţia patrimoniului cultural internaţional UNESCO.