Israel mobilizează 16.000 de rezervişti. Luptele sângeroase continuă în Gaza

Israelul continuă ofensiva împotriva grupării Hamas şi mobilizează încă 16.000 de rezervişti, ridicând numărul militarilor chemaţi la arme la 86.000. Miercuri a fost cea mai sângeroasă zi a conflictului dintre Israel şi gruparea islamistă, care a debutat pe 8 iulie.

31 iul. 2014, 13:52
Israel mobilizează 16.000 de rezervişti. Luptele sângeroase continuă în Gaza

Armata israeliană a lansat un atac asupra unei pieţe din Gaza, miercuri, deşi în mod normal era în vigoare un armistiţiu temporar. Atacul a fost surprins de jurnaliştii aflaţi în zona de conflict. Mai multe persoane au murit şi cel puţin 200 au fost rănite în urma atacului.

Atacul asupra pieţei a venit la câteva ore după ce o şcoală a Naţiunilor Unite dintr-o tabără de refugiaţi a fost nimicită. Mai mulţi copii au fost ucişi în timpul carnagiului. Statele Unite şi Uniunea Europeană au condamnat atacul, iar ONU susţine că există dovezi care sugerează că raidul aerian a fost lansat de armata israeliană.

Un purtător de cuvânt al Organizaţiei Naţiunilor Unite a izbucnit în lacrimi în timpul unui interviu în timp ce vorbea despre atacul asupra şcolii ONU care adăpostea 3.000 de palestinieni.

Armata israeliană continuă să lovească ţinte Hamas şi acuză gruparea că ascunde armament, inclusiv rachete, în clădiri civile şi chiar adăposturi create de ONU.

Premierul Benjamin Netanyahu a spus că, indiferent dacă se va ajunge la un armistiţiu, armata israeliană va distruge toate tunelurile folosite de islamişti pentru a se inflitra pe teritoriul israelian. Între timp, Pentagonul a anunţat că va trimite în continuare muniţie către Israel.

Conflictul care a debutat la 8 iulie este cel mai lung din istoria luptelor dintre Israel şi militanţii grupării Hamas. În 2012, ofensiva a durat opt zile, iar în 2008 a încetat după 22 de zile de confruntări.