Israel se pregătește pentru vaccinarea a 600.000 de adolescenți. Ce arată ultimul studiu despre Pfizer

Oficialii și experții israelieni sunt de acord că imunitatea la nivelul populației generale nu poate fi atinsă fără vaccinarea persoanelor sub 16 ani.

22 mart. 2021, 22:15
Israel se pregătește pentru vaccinarea a 600.000 de adolescenți. Ce arată ultimul studiu despre Pfizer

Israel se pregătește pentru vaccinarea a 600.000 de adolescenți iar majoritatea părinților acestora sunt de acord cu imunizarea, anunță Haaretz.

Este vorba despre adolescenți cu vârsta cuprinsă în intervalul 12-15 ani, segment de vârstă pentru care compania Pfizer a început deja testele.

Părinții sunt de acord într-o largă măsură, potrivit sursei citate. 80% dintre cei care au spus că intenționează să se vaccineze împotriva COVID-19 au spus că își vor vaccina copiii dacă și când ar exista un vaccin adecvat pentru aceștia. Peste 90% dintre cei care și-au vaccinat copiii împotriva gripei sezoniere au declarat că vor face acest lucru și împotriva coronavirusului.

Oficialii și experții israelieni sunt de acord că imunitatea la nivelul populației generale nu poate fi atinsă fără vaccinarea persoanelor sub 16 ani.

În câteva luni, dacă totul merge conform planului, se așteaptă ca sistemul de sănătate publică israelian să intre într-o nouă fază în campania sa de vaccinare împotriva coronavirusului și să înceapă vaccinarea a aproximativ 600.000 de tineri cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani.

Ministerul Sănătății nu s-a pregătit încă pentru vaccinarea tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani. Instituția așteaptă sfârșitul studiilor clinice Pfizer pe grupa de vârstă, precum și aprobarea utilizării sale pentru această grupă de vârstă de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente. Studiile clinice inițiale efectuate de Pfizer asupra vaccinului împotriva COVID-19 nu au inclus pacienți sub 16 ani.

În luna ianuarie, Israel și-a extins efortul de vaccinare rapidă pentru a include și o parte dintre adolescenții din țară, care urmează să își susțină examenele, anunța, la vremea respectivă, Reuters.

Vaccinurile au fost inițial limitate la vârstnici și la alte categorii cu risc ridicat, dar sunt acum disponibile pentru oricine are peste 40 de ani sau – cu permisiunea părinților – pentru cei între 16 și 18 ani.

Includerea adolescenților este menită „să le permită revenirea (la școală) și organizarea în bună ordine a examenelor”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației.

Studiu israelian: vaccinul Pfizer nu are eficiență în fața variantei sud-africane 

Un studiu israelian a indicat că vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19 este mai puțin eficient împotriva așa-numitei variante sud-africane a virusului, informează Times of Israel.

Alexandru Rafila: „Trebuie să ajungem la 100.000 de vaccinaţi pe zi”

Studiul realizat de oamenii de știință de la Universitatea Ben-Gurion din Negev arată că vaccinul produce niveluri ridicate de anticorpi care combate eficient atât tulpina generică a virusului, cât și varianta britanică. Cu toate acestea, vaccinul a neutralizat doar moderat varianta sud-africană. De asemenea, a fost mai puțin eficient împotriva tulpinilor care aveau atribute atât ale variantelor britanice, cât și ale variantei sud-africane.

Cercetătorii au colectat probe de sânge de la 10 persoane care s-au recuperat din COVID-19, cinci persoane care au primit prima doză de vaccin și 10 persoane care au primit și a doua. Probele au fost extrase de la participanți la 21 de zile după prima doză sau la 10 zile după a doua doză.

Apoi au măsurat capacitatea anticorpilor de a proteja împotriva infecției. „Studiul nostru validează eficacitatea clinică a vaccinului Pfizer, dar ridică îngrijorări cu privire la eficacitatea acestuia împotriva variantelor circulante specifice SARS-CoV-2”, au scris autorii. „În general, aceste rezultate necesită o atenție sporită a răspândirii variantelor și o [posibilitate] pentru vaccinurile noi cu o potență neutralizantă îmbunătățită împotriva variantelor SARS-CoV-2.”

„Descoperirile noastre arată că vaccinul este mai puțin eficient împotriva tulpinii din Africa de Sud, dar eficacitatea există încă”, a spus cercetătorul principal Ran Taube.

Studiul a afirmat că anticorpii persoanelor care au primit vaccinuri par mai rezistente la virus, inclusiv variantele acestuia, decât anticorpii persoanelor care s-au recuperat din virus.

Răspândirea variantelor s-a datorat probabil nivelurilor lor mai mari de infectivitate și nu rezistenței la vaccinuri, au spus ei.

Persoanele care s-au recuperat de la virus au fost, de asemenea, mai puțin protejate împotriva tulpinii sud-africane decât varianta britanică.

Autorii au spus că persoanele care au fost infectate de varianta sud-africană probabil că nu vor fi reinfectate de aceeași variantă.

Studiul a folosit pseudovirusuri sau particule de virus sigure în laborator care nu se reproduc, prezentând o posibilă limitare a rezultatelor. Utilizarea pseudovirusurilor pentru evaluarea anticorpilor a fost stabilită anterior, iar studiile anterioare ale virusului SARS-CoV-2 au validat utilizarea pseudovirusurilor în cercetare, au remarcat autorii.

Studiul a fost publicat sâmbătă în revista științifică Cell Host & Microbe. Cercetătorii provin de la Departamentul de Microbiologie și Imunologie al Universității Ben Gurion Shraga Segal.

Campania de vaccinare a Israelului, care a vaccinat majoritatea adulților eligibili, se bazează în principal pe vaccinul Pfizer.

Intrarea variantelor rezistente la vaccinuri a constituit o preocupare majoră pentru oficialii israelieni și a stimulat guvernul să limiteze călătoriile internaționale, inclusiv oprirea de luni de zile a aeroportului Ben Gurion, chiar și pentru majoritatea cetățenilor israelieni.

Majoritatea infecțiilor din Israel sunt cauzate de tulpina britanică a virusului.