Israelul a bombardat Siria și a ucis doi comandanţi militari de rang înalt. Teheranul promite „un răspuns dur” UPDATE

Avioane de luptă israeliene au lovit luni consulatul iranian din Damasc, iar o sursă de securitate libaneză a declarat pentru Reuters că un comandant de rang înalt al Corpului Gardienilor Revoluţiei iraniene, Mohammad Reza Zahedi, a fost ucis în atac, relatează Reuters. Iranul a reacționat la scurt timp și promite „un răspuns dur”.

01 apr. 2024, 21:57
Israelul a bombardat Siria și a ucis doi comandanţi militari de rang înalt. Teheranul promite „un răspuns dur” UPDATE

UPDATE: Şapte oficiali ai Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice (IRGC), trupele de elită ale regimului clerical din Iran, au fost ucişi în atacul de la Damasc atribuit Israelului, inclusiv comandanţii iranieni de rang înalt Mohammed Reza Zahedi şi Mohammad Hadi Haji Rahimi, potrivit unei declaraţii oficiale a IRGC, citate de CNN. Iranul ameninţă cu o ripostă dură în urma acestui atac.

Haji Rahimi a fost identificat ca cel de-al doilea comandant de rang înalt ucis în atacul asupra clădirii consulatului Iranului din capitala siriană, potrivit unui comunicat difuzat luni seară de agenţia de presă de stat IRNA.

Haji Rahimi ar fi fost coordonator al Forţei Quds, potrivit agenţiei semioficiale iraniene Tasnim.

Comunicatul IRGC a numit, de asemenea, alţi cinci oficiali ai săi care au fost ucişi: Hossein Aman Elahi, Mehdi Jalalati, Mohsen Sedaghat, Ali Aghababaee şi Ali Salehi Roozbahani.

Bilanţul total al victimelor se ridică la cel puţin şapte persoane. Anterior, Teheranul anunţase că un comandant de rang înalt al Gardienilor Revoluţiei din Iran a fost ucis într-un atac aerian asupra clădirii consulatului iranian din Damasc, Siria, potrivit oficialilor iranieni şi presei afiliate statului, care au dat vina pe Israel pentru atac. Comandantul iranian al Forţelor Quds, Mohammed Reza Zahedi, se află printre cei ucişi în incidentul de luni, a confirmat Ministerul iranian de Externe.

Zahedi, comandantul ucis, a fost anterior comandant al forţelor terestre ale IRGC, comandant al forţelor aeriene ale IRGC şi comandant adjunct al operaţiunilor IRGC.

O rachetă a lovit luni o clădire de lângă consulatul Iranului în Siria. Se pare că atacul a fost lansat de israelieni deoarece în clădire se afla un comandant iranian de top. Armata israeliană nu a confirmat incidentul.

O rachetă a lovit luni o clădire de lângă consulatul Iranului în Siria. Se pare că atacul a fost lansat de israelieni deoarece în clădire se afla un comandant iranian de top. Armata israeliană nu a confirmat incidentul.

Clădirea din capitala Siriei, Damasc, a fost distrusă în urma loviturii, relatează presa de stat siriană, citată de BBC. Aceasta aparţine consulatului şi se află lângă sediul ambasadei iraniene. Clădirea cu mai multe etaje era situată pe o autostradă din districtul Mezzeh de vest.

Cerere fără precedent a Rusiei pentru Ucraina. Kievul a refuzat categoric: „Cinic și fără valoare”
Nu se ştie câte victime sunt, dar un grup de monitorizare a spus că opt persoane au fost ucise. Se pare că lovitura a vizat un important lider militar iranian. O sursă de securitate libaneză a declarat agenţiei de presă Reuters că printre cei ucişi este un comandant superior al Gărzilor Revoluţionare din Iran, Mohammad Reza Zahedi.

Armata israeliană nu a comentat incidentul. Armata siriană a anunţat că apărarea sa antiaeriană a interceptat „ţinte ostile” în vecinătatea Damascului. Armata din Siria a mai transmis că avioanele israeliene au vizat clădirea consulatului din direcţia Înălţimilor Golan, la ora locală 17.00.

Reuters: Un comandant al Gărzilor Revoluţiei iraniene a fost ucis într-un atac israelian asupra consulatului din Damasc –

Avioane de război israeliene au lovit luni consulatul iranian din Damasc, iar o sursă de securitate libaneză a declarat pentru Reuters că un comandant de rang înalt al Corpului Gardienilor Revoluţiei iraniene, Mohammad Reza Zahedi, a fost ucis în atac, relatează Reuters.

Reporterii Reuters aflaţi la faţa locului în cartierul Mezzeh din capitala siriană au văzut fumul care se ridica din dărâmăturile unei clădiri care fusese distrusă şi vehicule de urgenţă parcate afară. „Nu comentăm relatările din presa străină”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

Citește și: Kremlinul admite pentru prima dată că se află în stare de război în Ucraina. Rusia lansează cel mai mare atac asupra infrastructurii energetice ucrainene

Televiziunea de stat siriană a confirmat că sediul consulatului a fost atacat. Anterior, presa iraniană a relatat că o clădire din apropierea ambasadei a fost lovită, iar o agenţie de ştiri iraniană a afirmat că ţinta a fost consulatul şi reşedinţa ambasadorului.

De la atacul asupra Israelului din 7 octombrie al grupării palestiniene Hamas, susţinută de Iran, Israelul a intensificat atacurile aeriene în Siria împotriva miliţiei libaneze Hezbollah, susţinută de Iran, şi a Corpului Gardienilor Revoluţiei din Iran (IRGC), ambele susţinând guvernul preşedintelui Bashar al-Assad.

Iranul promite răzbunare

Ambasadorul Iranului în Siria, Hussein Akbari, a declarat luni că Teheranul îi va răspunde cu „duritate” Israelului în urma bombardamentului efectuat mai devreme asupra consulatului iranian la Damasc, soldat cu cel puţin opt morţi, printre care şi un comandant al Gardienilor Revoluţiei, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

„Regimul sionist (Israelul) acţionează împotriva dreptului internaţional, motiv pentru care va primi un răspuns dur din partea noastră”, a spus ambasadorul într-o declaraţie acordată de la Damasc televiziunii publice iraniene.

Diplomatul iranian a mai afirmat că a privit de la o fereastră a clădirii ambasadei cum a fost lovit consulatul, a cărui clădire se află lângă cea a ambasadei. Potrivit ambasadorului iranian, atacul a fost efectuat cu avioane F-35.

Televiziunea iraniană a precizat că printre victimele atacului se numără generalul Mohammad Reza Zahedi, unul dintre principalii comandanţi ai Forţei al-Quds din corpul Gardienilor Revoluţiei.