Israelul a decis să amâne ofensiva terestră în Fâşia Gaza, dar palestinienii îl provoacă din nou

Israelul a decis să amâne o ofensivă terestră în Fâşia Gaza, cu scopul de a oferi şanse unor eforturi egiptene de obţinere a unui armistiţiu între Hamas şi autorităţile israeliene, a anunţat marţi un oficial israelian de rang înalt. În schimb, palestinienii din Fâşia Gaza continuă atacurile.

RomaniaTV.net
20 nov. 2012, 13:26
Israelul a decis să amâne ofensiva terestră în Fâşia Gaza, dar palestinienii îl provoacă din nou

Diplomaţia coordonată de la Cairo nici bine nmu şi-a arătat roadele, marţi după-amiază, după ce Israelul căzuse de acord  pentru suspendarea temporară a unei invaţii terestre în Fâşia Gaza, că Hamas a provocat statul evreu din nou.  O rachetă cu rază lungă de acţiune, lansată din Gaza, a explodat marţi după-amiază la sud de Ierusalim, în regiunea blocului de colonii Gush Etzion, fără a provoca răniţi, a anunţat poliţia. Anterior, o explozie puternică s-a auzit la Ierusalim după declanşarea unei sirene de alertă, informează AFP, citată de Mediafax.

În acelaşi moment, aripa armată a Hamas din Gaza a revendicat lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune M75 asupra „Ierusalimului ocupat”.

„O decizie a fost luată privind o suspendare temporară a oricărui proiect de ofensivă terestră, cu scopul de a oferi şanse de succes unor eforturi diplomatice”, declarase înaintea atacului palestinian o oficialitate  de rang înalt, în urma unei reuniuni, în noaptea de luni spre marţi, a celor nouă miniştri care fac parte din Cabinetul restrâns al premierului Benjamin Netanyahu.

Anunţul a intervenit în contextul în care ONU, Egiptul şi Washingtonul îşi intensifică eforturile în vederea unei împiedicări a unei escaladări majore în regiune, care este pe cale să explodeze.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon, care este aşteptat marţi şi în Israel, a îndemnat, din Cairo, unde a participat la negocierile privind un armistiţiu între părţile beligerante, le-a îndemnat pe acestea să „înceteze focul imediat”. „Toate părţile trebuie să înceteze focul imediat. Orice nouă escaladare pune întreaga regiune în pericol„, a declarat Ban Ki-moon într-o conferinţă de presă comună cu secretarul general al Ligii Arabe Nabil al-Arabi.