Israelul a respins intrarea pe teritoriul său a două parlamentare americane. Care sunt motivele

Autorităţile israeliene au anunţat joi că interzic intrarea în Israel a două parlamentare americane din cauza susţinerii acordate de acestea campaniei de boicotare a statului israelian şi ca urmare a unei cereri a preşedintelui SUA, Donald Trump, potrivit AFP.

15 aug. 2019, 16:44
Israelul a respins intrarea pe teritoriul său a două parlamentare americane. Care sunt motivele

Ilhan Omar şi Rashida Tlaib, două membre ale aripii stângi a Partidului Democrat american, urmau să aterizeze în acest weekend la Tel Aviv cu scopul de a vizita Teritoriile palestiniene ocupate, dar Ministerul israelian de Interne a decis să le interzică intrarea în Israel, apreciind că vizita lor se înscrie în cadrul „activităţii de boicotare antiisraeliană”.

Această decizie a fost luată „în acord” cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, ministrul său de externe şi ministrul său pe probleme strategice, a adăugat Ministerul de Interne într-un comunicat.

„Aceste alese utilizează scena internaţională pentru a sprijini asociaţii BDS care invită la boicotarea Israelului”, a adăugat ministerul, justificându-şi decizia pe baza unei legi israeliene care permite interzicerea intrării pe teritoriul israelian susţinătorilor mişcării BDS (Boycott, Divestment, Sanctions/ Boicot, Dezinvestire, Sancţiuni).

Citeşte şi Donald Trump schimbă foaia: America nu mai primeşte imigranţi săraci

Această mişcare invită la boicotarea economică, culturală şi ştiinţifică a Israelului cu scopul de a protesta împotriva ocupaţiei Teritoriilor palestiniene.

Decizia israeliană de a interzice vizita celor două parlamentare americane este „scandaloasă”, a reacţionat responsabila palestiniană Hanan Ashrawi, membră a Comitetului executiv al Organizaţiei de Eliberare a Palestinei (OEP) într-un comunicat.

Cu puţin timp înainte, Donald Trump opinase că Israelul ar dovedi o „mare slăbiciune” dacă le-ar permite celor două alese democrate să intre în Israel.

„Nicio ţară nu respectă mai mult SUA şi Congresul său ca Statutul Israel”, a declarat Netanyahu într-un comunicat. „Israelul este deschis vizitelor cu o excepţie, cea a oamenilor care invită şi militează pentru boicotarea sa”, a adăugat el, la puţin timp după anunţarea interdicţiei de intrare a celor două parlamentare.