Israelul anunţă că a „neutralizat” sistemul de tuneluri al Hamas în Fâşia Gaza şi decretează încetarea focului

Armata israeliană a anunţat joi că a "neutralizat" un sistem ramificat de tuneluri săpate de militanţii grupării islamiste palestiniene Hamas în Fâşia Gaza.

20 mai 2021, 22:41
Israelul anunţă că a „neutralizat” sistemul de tuneluri al Hamas în Fâşia Gaza şi decretează încetarea focului

UPDATE

: Cabinetul israelian de securitate a aprobat încetarea focului în Gaza, informează AP. Cabinetul israelian de Securitate se reuneşte joi seara pentru a dscuta un posibil armistiţiu, după 11 zile de confruntări armate între Israel şi mşcarea palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, declară surse ofciale pentru AFP.

Forţele de apărare ale Israelului (IDF) susţin că avioanele sale au distrus peste 90 kilometri de tuneluri, folosite de Hamas, care compun reţeaua subterană cunoscută drept aşa-zisul „metrou din Gaza”, despre care se spune că ar fi „un oraş sub oraş”.

Potrivit IDF – compuse din trupele de infanterie, marină şi aviaţie – în noaptea de miercuri spre joi au continuat atacurile aeriene şi tirurile de artilerie, lovind numeroase ţinte, între care domiciliul din Khan Yunis al unuia dintre comandanţii Hamas, o fabrică de arme şi de lansatoare de rachete.

Armata israeliană a declarat că tunelurile au fost construite timp de cinci ani şi au permis grupării Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, să deplaseze dintr-un loc în altul muniţii, combatanţi şi alimente.

Armata Israeliană anunţă că a lovit cu rachete cel puţin 6 locuinţe ale unor lideri Hamas

Avioane israeliene au lovit reşedinţele a cel puţin şase lideri ai Hamas, potrivit armatei israeliene, citate de AFP, în timp ce sirenele de alarmă sunau în sudul Israelului la primele orale ale dimineţii de joi, Jihadul Islamic, a doua grupare armată ca importanţă în Gaza, revendicând o nouă salvă cu rachete.

Potrivit IDF, circa 4.070 de rachete au fost lansate din Fâşia Gaza în direcţia Israelului în ultima săptămână şi jumătate, scrie Agerpres.

Declaraţiile armatei israeliene cu privire la aceste din urmă raiduri intervin în urma dezminţirilor Israelului şi Hamas că ar lucra la o încetare a focului, pe fondul unor noi presiuni asupra celor două părţi din partea SUA pentru a pune capăt violenţelor.

După apelul preşedintelui american Joe Biden în favoarea unei „detensionări” imediate a confruntărilor soldate cu 239 de morţi în zece zile, în cea mai mare parte palestinieni, şi eşecul unei rezoluţii a Franţei la ONU, blocată de SUA, a venit rândul Germaniei să intre în scenă, notează AFP.

Şeful diplomaţiei germane Heiko Mass s-a deplasat în regiune şi are programate pentru joi discuţii în Israel şi în Cisiordania cu înalţi responsabili israelieni şi cu şeful Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, dar nu direct cu reprezentanţii grupării Hamas, calificată drept „organizaţie teroristă” de către SUA şi Uniunea Europeană.

Citeşte şi: Apar detalii picante din viaţa amoroasă a lui Meghan Markle. Dezvăluirile surprinzătoare făcute de iubitul din adolescenţă: Ne-am cunoscut într-o tabără de vară!


loading...