Israelul anunţă că a scăpat de Covid. Benjamin Netanyahu: „Sunt mândru de voi toţi! Primii din lume care am făcut asta!”

Benjamin Netanyahu anunță imunizarea de masă a israelienilor și susține că sunt prima țară din lume care a scăpat definitiv de Covid-19. Israelul ia în calcul să ridice toate restricţiile.

24 mai 2021, 09:33
Israelul anunţă că a scăpat de Covid. Benjamin Netanyahu: „Sunt mândru de voi toţi! Primii din lume care am făcut asta!”

Israelul ia în considerare să ridice majoritatea restricţiilor sanitare legate de coronavirus de la începutul lunii iunie pe teritoriul său, a anunţat duminică Ministerul Sănătăţii, după ce premierul Benjamin Netanyahu a anunţat sfârşitul pandemiei în statul evreu.

”Sunt mândru de voi toți! Am făcut-o împreună și am învins Covid-19. Primii din lume care am făcut asta!”, scrie Netanyahu, conform Agerpres.

Ministrul Sănătăţii a anunţat şi el că de la începutul verii, de pe 1 iunie, aproape toate restricţiile vor fi ridicate.

„Pentru prima dată de la apariţia epidemiei, toate restricţiile din interiorul teritoriului israelian vor fi ridicate începând cu 1 iunie”, a precizat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat, adăugând că mai trebuie ca guvernul să voteze în favoarea acestei propuneri.

Restricţiile impuse turiştilor care intră în Israel vor rămâne în vigoare, Ministerul Sănătăţii luând în considerare chiar înăsprirea lor pentru e evita intrarea pe teritoriul israelian a noilor variante ale virusului.

Israelul a renunţat la purtatul măştii în aer liber de la mijlocul lunii aprilie

La apogeul epidemiei, Israelul a înregistrat circa 10.000 de noi bolnavi pe zi. În ultimele 24 de ore, Ministerul Sănătăţii a înregistrat 12. În total, Israelul a contabilizat 839.319 cazuri de contaminare, dintre care 6.404 decese.

Israelul a lansat la sfârşitul lui decembrie o vastă campanie de vaccinare pe baza unui acord cu gigantul farmaceutic Pfizer care a livrat rapid milioane de doze statului evreu în schimbul unor date despre efectele vaccinării în această ţară care dispune de bănci de date medicale digitale despre populaţie.

Peste 5 din cele 9,3 milioane de israelieni (55% din populaţie) au primit două doze din vaccinul Pfizer.

Scăderea numărului de contaminări le-a permis autorităţilor să redeschidă restaurantele, barurile şi sălile de sport într-o primă etapă, dar numai pentru persoanele care deţin un „paşaport verde”, adică persoanele vaccinate sau vindecate.

De la mijlocul lunii aprilie, purtatul măştii nu mai este obligatoriu în spaţiul public, dar rămâne în vigoare în transportul public şi în spaţiile închise.

Noile recomandări ale Ministerului Sănătăţii vor permite întregii populaţii, inclusiv persoanelor nevaccinate, să poată intra oriunde, însă purtatul măştii va rămâne într-o primă etapă obligatoriu în spaţiile închise.

Citeşte şi: Şeful NATO cere anchetă internaţională după incidentul aerian din Belarus: „E un incident serios şi periculos”