Israelul anunţă că nu se pune problema încetării bombardamentelor în Fâşia Gaza. Bilanţul victimelor palestiniene se apropie de 3.000

Armata israeliană a transmis, marți, că nu se pune problema unei încetări a focului în Gaza. În acest context, punctul de trecere a frontierei de la Rafah, din Gaza către Egipt, rămâne închis.

17 oct. 2023, 17:17
Israelul anunţă că nu se pune problema încetării bombardamentelor în Fâşia Gaza. Bilanţul victimelor palestiniene se apropie de 3.000

Israelul va fi de acord cu oprirea temporară a focului în sudul Gazei, pentru a permite deschiderea punctului de trecere a frontierei Rafah, cu Egiptul, au declarat luni dimineață două surse de securitate egiptene.

Israelul a negat însă informațiile. „În momentul de față nu există o încetare a focului pentru a permite ajutorul umanitar în Fâșia Gaza și pentru ieșirea străinilor”, se arată într-o declarație a biroului prim-ministrului Benjamin Netanyahu.

Au fost organizate coridoare de evacuare pentru ca populația să se îndrepte spre sudul regiunii, dar armata israeliană a acuzat Hamas că împiedică evacuarea civililor, folosindu-i ca scuturi umane.

Un milion de persoane și-ar fi părăsit până acum locuințele, dintr-o populație de 2,3 milioane, a evaluat ONU.

În continuare, sute de mii de oameni din enclavă așteaptă să treacă granița spre Egipt pentru a scăpa de bombardamente.

Citeşte şi: „Tata, trag în noi! Ne ucid! Tata, te iubesc!”. Ultimul mesaj disperat transmis de Mia tatălui ei, înainte să fie răpită de Hamas

„Este o tragedie umanitară și de o parte și de cealaltă. Este o luptă pentru supraviețuire, mai bine spus, și de o parte, și de cealaltă a graniței. Privim spre Fâșia Gaza și vedem acele imagini cu oameni care așteaptă să iasă din acel infern, să se retragă cât mai repede cu putință.

Pe de altă parte, privim și în orașele aflate pe granița cu Fâșia Gaza, care sunt, pur și simplu, pustiite, goale.

Mergând spre Tel Aviv sau orașele mari, spre Haifa, spre Beer Șeva, acolo sunt hoteluri ceva mai mari, în afara zonei de foc imediat, care poate veni oricând dinspre Fâșia Gaza. Iar aceste hoteluri și-au permis să îi cazeze pe refugiați, să cazeze, de asemenea, oameni din chibuțurile aflate lângă Fâșia Gaza, acolo unde au atacat prima dată islamiștii Hamas. Vorbim de oameni care nu mai știu absolut nimic de rudele lor, de prietenilor. Mulți dintre cei pe care i-am văzut nu au reușit să ia absolut nimic cu ei, în afară de cei dragi, și să plece cât mai repede din acea zonă.

Am stat de vorbă cu multe persoane cărora în continuare le sunt dispăruți prieteni apropiați care locuiau în acele chibuțuri. Este greu să discutăm în momentul de față de o hotărâre clară de încetare a focului din partea IDF-ului, în condițiile în care – cred că în urmă cu 20 de minute – am aflat din nou că au sunat alarmele aeriene în Tel Aviv, în Beer Șeva, în Ashkelon și Sderot, de unde transmitem noi acum”, a relatat din Israel corespondentul Antena 3, Laurențiu Rădulescu.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, întâlnire crucială cu Benjamin Netanyahu: ”România condamnă ferm atrocitățile comise de Hamas pentru a satisface interesele sale extremiste”