Israelul, ATACAT cu RACHETE

Armata israeliană a anunţat joi că în direcţia Israelului au fost lansate în cursul nopţii nouă rachete dinspre Fâşia Gaza, transmit dpa şi EFE. Scutul israelian antirachetă 'Domul de fier' a interceptat una din aceste rachete, a precizat armata israeliană, menţionând că nu au fost înregistrate victime în urma tirurilor.

26 iul. 2018, 06:32
Israelul, ATACAT cu RACHETE

Incidentul survine după ce vineri un palestinian înarmat a împuşcat mortal un soldat israelian la graniţa Fâşiei Gaza, iar Israelul a ripostat cu raiduri aeriene soldate cu moartea a trei palestinieni. Ulterior, sâmbătă, după o zi de lupte intense, mişcarea radicală palestiniană Hamas a anunţat că acceptă un armistiţiu. Tirurile din cursul nopţii de miercuri spre joi au fost cea mai importantă escaladare a situaţiei de după anunţul de armistiţiu, potrivit Agerpres.

Aripa armată a Hamas, Brigăzile al-Qassam, a avertizat că Israelul „trebuie să plătească un preţ ridicat de sânge”, referindu-se foarte probabil la cei trei palestinieni ucişi.

Citeşte şi Cel mai amplu atac din ultimii 4 ani asupra ţintelor Hamas din Gaza

Hamas, considerată organizaţie teroristă de cea mai mare parte a statelor occidentale, a preluat controlul asupra Fâşiei Gaza în 2007. Ulterior, Israelul, susţinut de Egipt, a impus o blocadă asupra teritoriului în care trăiesc circa 2 milioane de oameni şi a purtat trei războaie cu mişcarea radicală, potrivit Agerpres.

De la 30 martie, palestinienii demonstrează săptămânal în zona frontierei pentru a denunţa blocada israeliană impusă Fâşiei Gaza şi a cere dreptul la revenire al refugiaţilor palestinieni obligaţi să-şi părăsească pământurile în 1948, când a fost creat statul Israel. Cel puţin 149 de palestinieni au fost ucişi de armata israeliană şi peste 4.000 au fost răniţi de la această dată.