Israelul este pregătit pentru orice scenariu în Siria

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a subliniat duminică asupra faptului că Israelul rămâne pregătit pentru orice scenariu, la o zi după decizia preşedintelui american Barack Obama de a cere undă verde din partea Congresului pentru o acţiune militară în Siria, relatează AFP.

RomaniaTV.net
01 sept. 2013, 14:23
Israelul este pregătit pentru orice scenariu în Siria

„Israelul este calm şi sigur de el-însuşi, cetăţenii Israelului ştiu că suntem pregătiţi pentru toate scenariile”, a declarat Netanyahu la începutul unei reuniuni săptămânale a Consiliului de minisştri, în direct pentru postul public de radio. „Inamicii noştri au motive foarte întemeiate să nu ne testeze forţa, puterea. Le cunosc”, a adăugat el.

Israelul, vecin cu Siria, s-a pregătit în ultimele zile pentru posibile consecinţe pe teritoriul său a unei eventuale intervenţii militare străine împotriva regimului de la Damasc. Autorităţile au mobilizat sisteme de intervenţie antirachetă în nord, regiunea cea mai expusă, dar şi la Tel Aviv, o metropolă de aproape un milion de locuitori.

Mobilizarea „în caz de nevoie” a 1.000 de rezervişti a fost aprobată, de asemenea, iar populaţiei i-au fost distribuite măşti de gaze.

Dar, sâmbătă seara, Barack Obama, care a aprobat principiul unei intervenţii militare împotriva Damascului, a amânat iminenţa unui eventual atac, solicitând autorizarea Congresului, aflat în vacanţă până pe 9 septembrie.

Regimul sirian este acuzat că a folosit pe 21 august arme chimice lângă Damasc, în cadrul războiul împotriva rebeliunii, un atac care s-a soldat cu sute de morţi, potrivit serviciilor americane de informaţii şi opoziţiei siriene.