Paştele Evreiesc: Israelul închide punctele de trecere cu palestinienii. Şi oficialităţile israeliene au interdicţii

Israelul a anunțat joi închiderea tuturor punctelor de trecere dintre Cisiordania ocupată, Fâșia Gaza și teritoriul israelian vineri și sâmbătă cu ocazia sărbătorii Pesah, Paștele evreiesc. De asemenea, miniștrii și deputații israelieni vor avea interzis accesul pe Esplanada Moscheilor, loc de tensiuni din Ierusalim, în timpul celebrării Pessah, Paștele evreiesc,

22 apr. 2016, 06:46

Măsura a fost decisă „în urma unui ordin al conducerii politice (israeliene) și în funcție de evaluarea situației” securității, a afirmat o purtătoare de cuvânt militară fără să ofere alte precizări.

Închiderea a intrat în vigoare vineri la ora locală 00.00 (joi, 21.00 GMT) și se va ridica sâmbătă la miezul nopții, a adăugat purtătoarea de cuvânt. Excepții vor fi făcute pentru „cazurile umanitare și medicale” care vor fi autorizate să intre în Israel, a precizat purtătoarea de cuvânt.

De asemenea, miniștrii și deputații israelieni vor avea interzis accesul pe Esplanada Moscheilor, loc de tensiuni din Ierusalim, în timpul celebrării Pessah, Paștele evreiesc, care începe vineri, a anunțat poliția israeliană, informează AFP.

Vizitele oficialităţilor israeliene pe Esplanada Moscheilor, Muntele Templului pentru evrei, cu ocazia sărbătorilor evreiești sunt considerate ‘provocări’ de către palestinienii și arabii israelieni care văd în acestea o încercare a Israelului de a-și impune controlul asupra celui de-al treilea loc sfânt al islamului. Muntele Templului este locul cel mai sacru al iudaismului.

Teritoriile palestiniene, Ierusalimul și Israelul se confruntă cu un val de violențe care, de la 1 octombrie, a costat viața a 201 palestinieni, 28 israelieni, doi americani, un eritreean și un sudanez, potrivit unui bilanț întocmit de AFP. Majoritatea palestinienilor morți sunt autori sau presupuși autori ai unor atacuri.

Sărbătoarea Pesah care se întinde pe opt zile este însoțită în mod tradițional de vizite ale credincioșilor evrei la Zidul Plângerii din Orașul Vechi al Ierusalimului, locul cel mai sacru al iudaismului situat în partea de vest a Muntelui Templului (Esplanada Moscheilor, al treilea loc sfânt al islamului după Mecca și Medina).

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a anunțat săptămâna trecută că Israelul va desfășura întăriri în jurul Esplanadei Moscheilor în apropriere de Pesah, pentru a împiedica orice „revolte”.