Israelul îşi suspendă contribuţia la bugetul UNESCO

Contribuţia anuală a Israelului la bugetul UNESCO, două milioane de dolari, va fi realocată unor inţiative de cooperare cu aceleaşi obiective (culturale şi ştiinţifice) în regiune. Decizia Iasraelului vine după ce oragnizaţia decis să aprobe cererea de aderare a Palestinei.

RomaniaTV.net
04 nov. 2011, 06:53
Israelul îşi suspendă contribuţia la bugetul UNESCO

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a ordonat îngheţarea contribuţiei Israelului la UNESCO, după ce organizaţia internaţională a decis luni să aprobe cererea de aderare palestiniană.

Contribuţia anuală a Israelului la bugetul UNESCO se cifrează la două milioane de dolari.

„Premierul a ordonat ca bugetul să fie realocat unor iniţiative de cooperare cu aceleaşi obiective (culturale şi ştiinţifice) în regiune”, a afirmat purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Mark Regev.

Referindu-se la decizia UNESCO, biroul de presă al guvernului israelian a afirmat că „astfel de iniţiative nu determină progrese în direcţia păcii, ci, dimpotrivă, o îndepărtează şi mai mult”, adăugând că „singura cale de a realiza pacea este cea a negocierilor directe, fără condiţii prealabile”.

Israelul a decis mai multe sancţiuni împotriva Autorităţii Palestiniene, anunţând accelerarea construcţiei a 2.000 de locuinţe în Ierusalimul de Est şi în Cisiordania şi îngheţarea temporară a transferurilor de fonduri către Autoritatea Palestiniană condusă de Mahmoud Abbas.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru educaţie, ştiinţă şi cultură a decis luni admiterea Palestinei ca membru cu drepturi de depline, hotărârea fiind aprobată cu 107 de voturi pentru, 52 de abţineri şi 14 voturi împotrivă.