Israelul n-a reuşit să cucerească Luna. Sonda trimisă să exploreze astrul s-a prăbuşit la aselenizare

Prima sondă trimisă de Israel în spaţiu, cu intenţia de a colecta informaţii de la suprafaţa Lunii, s-a prăbuşit în momentul în care încerca aselenizarea.

11 apr. 2019, 19:27
Israelul n-a reuşit să cucerească Luna. Sonda trimisă să exploreze astrul s-a prăbuşit la aselenizare

Israelul a trimis prima sondă în spatiu în luna februarie, iar vinerea trecută ea fusese plasată pe orbita lunară. Botezată „Bereshit” (Geneza, în ebraică), sonda a fost lansată la 22 februarie, de la bază americană Cape Canaveral, din Florida. Motorul de 585 de kilograme a fost trimis în spaţiu cu ajutorul unei rachete Falcon 9 a firmei americane SpaceX, care aparţine lui Elon Musk.

Presa israeliană scrie că tocmai motorul a fost cel care a cedat la încercarea de joi, iar echipele de la sol au pierdut legătura cu sonda. Ulterior ea a fost restabilită, însă nu s-a putut preveni prăbuşirea sondei. „Suntem pe Lună, dar nu aşa cum ne-am fi dorit„, au scris israelienii.

Persoana responsabilă de această misiune, Oded Aharonson, a confirmat că sonda israeliană s-a prăbușit pe suprafeța lunară, cauza fiind că ea a coborât prea repede, cu 134 de metri pe secundă.

În cazul în care ar fi reuşit aselenizarea, Israelul ar fi fost a patra ţară care ar fi ajuns pe satelitul natural al Pământului, după URSS, SUA şi China.