Israelul reduce la 12 ani vârsta minimă de DETENŢIE a MINORILOR care comit acte teroriste

Parlamentul israelian a anunțat miercuri că a redus de la 14 la 12 ani vârsta minimă pentru plasarea în detenție a autorului unui act 'terorist' grav, în contextul atacurilor anti-israeliene repetate comise de tineri palestinieni, relatează AFP, citată de Agerpres.

03 aug. 2016, 15:22
Israelul reduce la 12 ani vârsta minimă de DETENŢIE a MINORILOR care comit acte teroriste

O nouă lege ‘va permite autorităților să încarcereze un minor găsit vinovat de o infracțiune gravă precum crima, tentativa de crimă și omuciderea, chiar dacă autorul are mai puțin de 14 ani’, a anunțat Parlamentul pe site-ul său de internet.

Practic, vârsta minimă pentru astfel de infracțiuni va fi redusă la 12 ani. Un copil de mai puțin de 12 ani nu poate fi judecat pentru un act criminal, a explicat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului Justiției.

Legea a fost adoptată definitiv marți seară în a treia lectură de Parlamentul dominat de majoritatea de dreapta care susține guvernul lui Benjamin Netanyahu. Textul a fost propus în contextul unei creșteri a numărului atacurilor anti-israeliene ai căror autori sunt de multe ori adolescenți palestinieni, potrivit Agerpres.

Această realitate ‘impune o abordare mai agresivă’, afirmă Parlamentul. ‘Puțin contează pentru cei care sunt asasinați cu o lovitură de cuțit în inimă că copilul (autorul faptelor — n.r.) are 12 sau 15 ani’, a spus Anat Berko, deputată a partidului de dreapta Likud, care a inițiat legea adoptată și susținută de ministrul justiției, Ayelet Shaked.

Citeşte şi SI avertizează: Israelul şi Europa, viitoarele ţinte ale Statului Islamic

Israelul, teritoriile palestiniene și Ierusalimul sunt afectate din octombrie 2015 de un val de violențe care s-au soldat cu moartea a 219 palestinieni, 34 de israelieni, doi americani, un eritreean și un sudanez, potrivit unui bilanț al AFP.

În fapt, noua lege se aplică în teritoriul aflat sub incidența legii civile israeliene. În Cisiordania, legea militară permite deja Israelului să plaseze în detenție minori în vârstă de 12 ani.