Israelul ştie „ce are de făcut” dacă Rusia va dota Siria cu sisteme antiaeriene S-300

Israelul "ştie ce are de făcut" dacă Rusia va furniza Siriei sisteme antiaeriene avansate S-300, a avertizat marţi ministrul israelian al Apărării, Moshe Yaalon.

RomaniaTV.net
28 mai 2013, 16:21
Israelul ştie „ce are de făcut” dacă Rusia va dota Siria cu sisteme antiaeriene S-300

Această ameninţare neobişnuită adresată implicit Moscovei survine după ce Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de externe, a declarat că guvernul de la Moscova îşi rezervă dreptul de a furniza Siriei rachete antiaeriene S-300 pentru a descuraja o posibilă intervenţie militară împotriva acestei ţări.

Anterior, Israelul a cerut insistent Rusiei să nu livreze asemenea arme Siriei, temându-se că astfel ar putea fi afectat echilibrul de forţe în regiune şi, în plus, ar exista riscul ca aceste sisteme să ajungă în mâinile Hezbollahului libanez.

Postul de radio al armatei israeliene consideră că Yaalon face aluzie la posibile noi raiduri aeriene, cum au fost cele efectuate recent de aviaţia israeliană asupra teritoriului Siriei, unde a lovit mai multe transporturi de arme destinate Hezbollahului.

„Deocamdată se poate spune că nu asistăm la o escaladare. Livrările nu au fost efectuate şi sper că nici nu vor fi. Dar, dacă totuşi rachetele vor ajunge în Siria, atunci ştim ce avem de făcut”, a punctat oficialul israelian la sfârşitul unei reuniuni a Comisiei de Apărare şi Afaceri Externe a Parlamentului, declaraţie pe care a repetat-o ulterior în timpul vizitei la o bază militară.