Isterie de Bobotează. Oamenii s-au călcat în picioare pentru apa sfinţită VIDEO

Scene incredibile în mai multe oraşe din ţară, în ziua de Bobotează. Credincioşii au uitat parcă de cele sfinte şi s-au călcat în picioare pentru o sticlă de agheasmă, gardurile de protecţie montate de jandarmi dovedindu-se inutile.

06 ian. 2013, 11:48

Sute de credincioşi s-au călcat în picioare pentru o sticlă de agheasmă, pe malul Dunării, la Drobeta Turnu Severin.

După oficierea slujbei de Bobotează şi sfinţirea apei, oamenii ar fi trebuit să se îndrepte cu pioşenie spre butoaiele din lemn în care se afla apa sfinţită. În acel moment, însă, credincioşii s-au transformat în adevărate fiare, care încercau să ajungă cât mai repede la agheasmă.

Cele aproximativ 500 de persoane prezente la slujbă s-au călcat pur şi simplu în picioare, au doborât gardurile de protecţie menite să asigure o oarecare ordine şi aproape au dărâmat o boxă montată pentru ca slujba de Bobotează să poată fi auzită de toată lumea.

După minute bune în care s-au îmbulzit spre butoaie, oamenii s-au liniştit şi au reuşit să se organizeze aţa încât toată lumea să poată pleca acasă cu mult râvnita agheasmă.

Incidente similare au avut loc şi în alte mari oraşe din ţară, precum Iaşi, Bacău, Sibiu sau Piteşti, oamenii temându-se că dacă vor rămâne prea în spate nu vor mai apuca apa sfinţită, duminică, de preoţi, în toate bisericile din ţară.

La Bucureşti, în jur de 3.000 de oameni au urcat Dealul Mitropoliei în ziua de Bobotează. Spre deosebire de alţi ani, aici totul s-a desfăşurat în linişte şi ordine. În timpul slujbei, mulţi dintre cei prezenţi au dezbătut cel mai fierbinte subiect al ultimelor zile, moartea cineastului şi senatorului Sergiu Nicolaescu. După sfinţirea apei – stocată în 24 de butoaie uriaşe, în care au încăput peste 12.000 de litri -, oamenii s-au îndreptat în ordine către rezervoare, luându-şi fiecare câte o sticlă cu agheasmă pentru anul ce vine.

La Constanţa, 15.000 de persoane au participat, duminică, la slujba de Bobotează oficiată de Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului pe malul mării. Slujba s-a încheiat cu tradiţionala aruncare a crucii în apă. IPS Teodosie a ajuns în larg cu o barcă şi a aruncat în apă trei cruci, mai mulţi bărbaţi sărind în valurile mării pentru a le prinde, în ciuda temperaturii foarte scăzute. Cele trei cruci au fost scoase din apă de către un scafandru, un electrician şi un poliţist.

Şi aici credincioşii au avut la dispoziţie butoaie mari cu mii de litri de apă sfinţită, dar oamenii au fost ceva mai precipitaţi şi astfel s-au creat momente de îmbulzeală.