IT-ul românesc a adus mai mulţi bani decât turismul. Ghiţă: IT-iştii, printre cei mai deştepţi oameni din ţară

Industria IT din România a ajuns, în premieră, să aducă mai mulţi bani în economie decât turismul. Mai exact, 1,4 miliarde de euro a fost valoarea serviciilor informatice exportate anul trecut de companiile româneşti. Succesul este datorat faptului că firmele IT au reuşit să crească şi pe timp de criză, dar şi să ţină programatorii acasă, spun specialiştii din domeniu.

RomaniaTV.net
06 aug. 2014, 09:25
IT-ul românesc a adus mai mulţi bani decât turismul. Ghiţă: IT-iştii, printre cei mai deştepţi oameni din ţară

Pentru prima dată în istoria economiei româneşti, turismul a fost surclasat în topul serviciilor exportate. Astfel, cu un aport la exporuri de 1,4 miliarde de euro, în creştere cu aproape 30% faţă de anul precedent, domeniul IT a ajuns pe locul al II-lea, înaintea turismului, care a adus economiei 1,2 miliarde de euro.

„Românii au reuşit să dezvolte o industrie soft suficient de puternică la nivel european, care să permită şi firmelor străine să vină şi să exporte de aici, din România, dar şi firmelor româneşti să păstreze şi să menţină programatorii aici, acasă”, a declarat deputatul PSD Sebastian Ghiţă, pentru România TV.

Industria IT a reuşit, de altfel, să reziste în perioada crizei economice, spre deosebire de alte domenii.

„Firme româneşti precum Siveco, Novensis, Romsis, Team Net sunt firme care au reuşit să crească în ciuda crizei. Cred că e foarte important pentru noi, ca ţară, să înţelegem că am pierdut doctorii, am pierdut cercetători… Nu ne permitem să pierdem şi IT-iştii. Sunt printre cei mai deştepţi oameni ai României şi trebuie să facem eforturi să-i ţinem acasă”, spune Sebastian Ghiţă, care adaugă că şi pentru anul 2014 previziunile sunt favorabile IT-ului: „Trebuie să terminăm informatizarea administraţiei, trebuie închisă bucla la Ministerul de Finanţe şi terminat un sistem informatic coerent acolo. Trebuie început serios administraţia locală”.

România a exportat anul trecut servicii în valoare totală de 10,3 miliarde de euro, de aproape patru ori mai mult faţă de acum 10 ani.