Italia a alocat 20 de milioane de euro pentru acordarea unui nou bonus. Pentru ce este și cine îl poate solicita

Guvernul din Italia a stabilit alocarea a 20 de milioane de euro pentru ecobonusul pentru motociclete și scutere, dorind să încurajeze mobilitatea electrică.

18 oct. 2022, 22:26
Italia a alocat 20 de milioane de euro pentru acordarea unui nou bonus. Pentru ce este și cine îl poate solicita

Începând cu data de 19 octombrie 2022, platforma ecobonus.mise.gov.it se va redeschide, astfel distribuitorii vor putea rezerva stimulente pentru achiziționarea de mopede și motociclete electrice. Guvernul din Italia a alocat 20 de milioane de euro pentru finanțarea acestui proiect.

Refinanțarea stimulentelor de către Ministerul Dezvoltării Economice a fost prevăzută în Decretul de simplificare.

Ce persoane pot aplica pentru Ecobonus

Contribuția poate fi solicitată de toți cei care cumpără un vehicul electric nou, din categoriile L1e, L2e, L3e, L4e, L5e, L6e, L7e, direct vânzătorului. Aceasta se calculează în funcție de procentul din prețul de achiziție: 30% pentru achizițiile fără casare și 40% pentru cele cu casare.

Pentru a putea beneficia de stimulente, vehiculele achiziționate trebuie să fie noi, electrice sau hibrid și să fie cumpărate și înmatriculate în Italia.

Citește și: Rabla 2022. Ultima şansă să-ţi schimbi maşina cu bani de la stat. 54.000 de lei dacă treci pe vehicul electric

Scopul stimulentelor este de a încuraja achiziționarea vehiculelor electrice, în special a motocicletelor, scuterelor și cvadriciclurilor. Contribuția fără dezmembrare este de 30% din prețul de achiziție, cu o limită de 3.000 de euro. Reducerea se aplică în momentul achiziționării mopedelor și motocicletelor electrice sau hibride, cu două, trei sau patru roți, fără limită de putere.

Un astfel de vehicul poate fi achiziționat și prin leasing. Stimulent permite economisirea unei sume mari de bani, indiferent de vehiculul ales. Un scuter de 2.990 de euro costă 2.093 de euro cu ecobonus, însă o motocicletă de 22.080 de euro cu ecobonus ajunge la 19.080 de euro.

Cum funcționează Ecobonusul

După ce distribuitorii se înregistrează în zona care le este dedicată pe platformă, aceștia pot rezerva contribuțiile pentru fiecare vehicul în parte, obținând, în funcție de disponibilitatea resurselor, o chitanță de înregistrare a rezervării.

Distribuitorul plătește contribuția clientului său prin compensarea prețului de achiziție. La rândul lor, producătorii sau importatorii  vehiculului trebuie să ramburseze vânzătorului valoarea contribuției și apoi să o recuperze sub forma unui credit fiscal.

După ce vânzătorii se înregistrează în zona fiscală care le este dedicată pe platforma Mise, pot rezerva contribuțiile pentru fiecare vehicul în parte, obținând o chitanță de înregistrare a rezervării, în funcție de disponibilitatea resurselor.

Aceștia trebuie să confirme în termen de 180 de zile de la rezervare, comunicând numărul de înmatriculare al noului vehicul livrat și anexând documentația necesară.

Citește și: Veşti proaste pentru românii care muncesc în Italia, Germania şi Marea Britanie. Anunţ sumbru pentru piaţa muncii