Rabla 2022. Ultima şansă să-ţi schimbi maşina cu bani de la stat. 54.000 de lei dacă treci pe vehicul electric

O nouă sesiune de înscriere în programele "Rabla" şi "Rabla Plus" începe pe 30 septembrie, a anunţat Administraţia Fondului pentru Mediu.

28 sept. 2022, 11:58
Rabla 2022. Ultima şansă să-ţi schimbi maşina cu bani de la stat. 54.000 de lei dacă treci pe vehicul electric

Ultima sesiune de înscriere în cadrul programelor „Rabla” şi „Rabla Plus” pentru persoanele fizice, persoanele juridice şi instituţii publice va începe pe data de 30 septembrie, informează Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă transmis, marţi, Romaniatv.net.

Sesiunea se va derula în perioada 30 septembrie – 25 noiembrie 2022, timp în care persoanele fizice se vor putea înscrie în cele două programe prin intermediul dealerilor autorizaţi, iar persoanele juridice vor putea depune dosarele de finanţare prin accesarea aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de AFM.

Marius Budăi, ministrul Muncii, și-a luat angajamentul: „De la 1 ianuarie 2023 cresc pensiile în România. PSD a cerut minimum 10%, cu aplicabilitate imediată” | EXCLUSIV

Potrivit sursei citate, bugetele totale care vor fi puse la dispoziţie pentru această etapă se împart astfel: pentru Programul „Rabla Clasic” – persoane fizice, buget de 139.898.500 lei, persoane juridice – buget de 173.300.500 lei, instituţii publice – buget de 15 milioane de lei, în timp ce pentru Programul Rabla Plus – persoane fizice, bugetul este de 115.500.000 lei, persoane juridice – 202.303.000 lei şi instituţii publice – 15 milioane de lei.

AFM precizează că pe site-ul propriu este disponibil calendarul de desfăşurare a sesiunilor de înscriere în cadrul celor două programe şi sumele alocate pentru fiecare categorie de solicitanţi.

De asemenea, listele cu producătorii/dealerii auto care au semnat contracte de participare cu instituţia sunt publicate pe www.afm.ro, la secţiunile programelor.

Programul „Rabla local” se amână. Lovitură pentru românii care aşteptau 3000 de lei în conturi

Sesiunea de depunere a dosarelor pentru Rabla Clasic și Rabla Plus 2022 este deschisă până la 25 noiembrie.

Ce reduceri se acordă prin Rabla 2022

  • 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen
  • 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-în, exceptând motocicletă, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat;
  • 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen și 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-în, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziționarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate;
  • pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani și care are normă de poluare nu mai mare de Euro 3, se adaugă un ecobonus de 1.500 lei/autovehicul.

O altă modificare se referă la vechimea autovehiculului uzat eligibil în cadrul programului, care trebuie să fie de cel puțîn 6 ani de la dată primei înmatriculări în România. De asemenea, a fost eliminat termenul de 60 zile de casare/radiere a autovehiculului uzat, solicitanții având posibilitatea de a-l casa/radia până la emiterea facturii autovehiculului nou.

Administraţia Fondului pentru Mediu a publicat noi liste cu dosare aprobate în cadrul Programelor Casa Verde Fotovoltaice, Rabla Clasic, Rabla Plus, Casa Eficientă Energetic și Curățăm Româniaîn urma ședinței Comitetului de Avizare din 20 septembrie 2022.În cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaicea fost publicată o nouă listă care conține 3.072de dosare acceptate.
De asemenea, au fost admise 19 contestații. Pentru Programul Rabla Clasic au fost aprobate 295 de dosare pentru 414 autovehicule și 9 motociclete. Pentru Programul Rabla Plus au fost aprobate 227 de dosare pentru353autovehicule electrice, dintre care 275 pur electrice și 77 electrice hibride și 1 motocicletă electrică. Au fost admise și5 contestații pentru 12 autovehicule, dintre care, 1 autovehicul electric hibrid și 11 autovehicule pur electrice.

Totodată, în cadrul Programului Casa Eficientă Energetic a fost admisă 1 contestație. În cadrulProgramului Curățăm Româniaa fost aprobat1 dosar în valoare de 17.327,40 lei. Listele dosarelor acceptate în cadrul acestor programe sunt publicate pe site-ul www.afm.ro, la secțiunile aferente Programelor Casa Verde Fotovoltaice, Rabla Clasic, Rabla Plus, Casa Eficientă Energetic și Curațăm România.