Italia a fost aleasă „Ţara Anului 2021”. Între cele cinci finaliste s-a aflat şi Republica Moldova

În fiecare lună decembrie, publicaţia The Economist alege „țara anului”. Premiul nu revine celui mai mare, cel mai bogat sau cel mai fericit stat, ci celui care, în opinia membrilor redacţiei, a făcut cele mai mari şi mai spectaculoase progrese în 2021.

17 dec. 2021, 10:47
Italia a fost aleasă „Ţara Anului 2021”. Între cele cinci finaliste s-a aflat şi Republica Moldova

Între câștigătoarele din trecut s-au numărat Uzbekistan (pentru abolirea sclaviei), Columbia (pentru a face pace) și Tunisia (pentru îmbrățișarea democraţiei). „Anul acesta a fost unul dificil. Covid-19 a continuat să se răspândească, deoarece vaccinurile concepute genial au fost distribuite inegal și au apărut noi variante precum Omicron. În multe țări, libertățile civile și normele democratice au fost erodate. Principalul lider al opoziției din Rusia a fost închis. Susținătorii lui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul american. Războaiele civile au cuprins Etiopia și Myanmar. Cu toate acestea, în mijlocul întunericului, câteva țări au strălucit”, se arată în expunerea celor de la The Economist.

În acest context, câştigătoarea titlului de „Ţara anului 2021” a fost desemnată Italia. „Nu pentru măiestria fotbaliștilor săi, care au câștigat Campionatul European, și nici pentru vedetele sale, care au câștigat concursul Eurovision, ci pentru politica sa”, se arată în motivare.

Citeşte şi Italia a extins starea de urgenţă pentru Covid-19 până la 31 martie. Restricţii de Sărbători şi în Olanda Șeful OMS confirmă cel mai NEGRU SCENARIU despre Omicron

„În acest an, Italia s-a schimbat. Prin Mario Draghi a căpătat un prim-ministru competent și respectat la nivel internațional. Pentru prima dată, o largă majoritate a politicienilor săi au îngropat securea războiului pentru a susține un program de reformă profundă care ar trebui să-i garanteze Italiei că primește fondurile la care are dreptul în cadrul Planului de Redresare post-pandemic al UE. Rata de vaccinare a Italiei împotriva COVID este printre cele mai ridicate din Europa. Iar după un an 2020 dificil, economia sa își revine mai repede decât cea a Franței sau a Germaniei”, mai scrie The Economist.

Între finaliste s-au mai numărat Samoa, Republica Moldova, Zambia şi Lituania.

Citeşte şi Un român a fost prima persoană amendată în Italia pentru lipsa supercertificatului verde