Italia se împrumută tot mai ieftin

Italia a vândut luni obligaţiuni de 7,48 miliarde de euro, în intervalul ţintit, de 5,5-8 miliarde de euro, şi la randamente pe termen lung în scădere, transmite Reuters.

RomaniaTV.net
30 ian. 2012, 16:48
Italia se împrumută tot mai ieftin

Pentru obligaţiunile pe zece ani, considerate de referinţă la finanţarea pe termen lung, randamentul a fost cu aproape un punct procentual mai mic, de 6,08%, faţă de 6,98% în decembrie, chiar dacă investitorii au încă temeri privind situaţia finanţelor publice ale ţării. Randamentul obligaţiunilor pe cinci ani a coborât de la maximul de 6,47% înregistrat în decembrie la 5,39%.

 

Italia, ţara cu a patra mare datorie la nivel mondial, de aproximativ 1.900 de miliarde de euro, trebuie să refinanţeze circa 90 de miliarde de euro în perioada februarie-aprilie.

 

Promisiunea organizării în februarie a unor noi licitaţii pentru lichidităţi nelimitate pe trei ani de la Banca Centrală Europeană ar trebui să susţină cererea pentur datoria Italiei şi declinul randamentelor pe termen scurt, consideră analiştii.

 

Vânzarea de obligaţiuni de luni este prima prima pentru Italia de la retrogradarea ţării cu două trepte de către agenţia de rating Fitch vineri. Fitch a retrogradat alte patru state din zona euro, inclusiv Spania.

 

Belgia, Spania, Portugalia, Germania şi Franţa au de asemenea programate emisiuni de obligaţiuni în această săptămână.