Italia cere ţărilor europene să-şi deschidă porturile în faţa ambarcaţiunilor cu migranţi din Mediterană

Ministrul de Interne, Marco Minniti, a lansat duminică după-amiază un apel către ţările europene, pentru a-şi deschide porturile în faţa ambarcaţiunilor cu migranţi, în timp ce presiunea a devenit în ultimele săptămâni insuportabilă pentu autorităţile din Peninsulă. Acest apel are loc înainte de negocierile cu Franţa şi Germania, în încercarea de a găsi o soluţie la criza migratorie care vizează acum Italia, transmite France Presse.

RomaniaTV.net
02 iul. 2017, 17:51
Italia cere ţărilor europene să-şi deschidă porturile în faţa ambarcaţiunilor cu migranţi din Mediterană

Marco Minniti urmează să se întâlnească în această seară cu omologii săi la Paris, unde miniştrii vor pregăti summitul european care va avea loc săptămâna viitoare la Tallinn.

”Suntem sub o presiune imensă”, a declarat ministrul italian într-un interviu pentru Il Messaggero.

În Italia, numărul migranţilor a crescut cu 19% prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar Roma a ameninţat că-şi va închide porturile în faţa ambarcaţiunilor organizaţiilor nonguvernamentale care salvează migranţi din largul Libiei.

De asemenea, politicienii italieni au insistat asupra tăierii finanţării europene pentru ţările care refuză să dea dovadă de solidaritate în faţa crizei migranţilor din Marea Mediterană.

”Sunt ambarcaţiuni ale unor organizaţii nonguvernamentale, sunt bărcile Sophia şi Frontex, sunt navele pazei de coastă a Italiei care salvează migranţi din Mediterană. Toate aceste ambarcaţiuni navighează sub diferite pavilioane europene, dar singurele porturi care acceptă refugiaţi sunt cele italiene, ceva nu este în regulă. Aceasta este problema arzătoare a întrebării”, a declarat Minniti.

Ministrul de Interne se declară proeuropean, dar susţine că ambarcaţiunile cu migranţi trebuie să se îndrepte şi spre alte porturi din ţările UE.

”Aş fi mândru dacă chiar şi un vas, în loc să vină în Italia, s-ar îndrepta spre alt port din Europa. Asta nu ar rezolva problema Italiei, dar ar fi un semnal uriaş de sprijin”, a declarat Marco Minniti.

Peste 83.000 de migranţi au fost salvaţi de la începutul acestui an în timp ce încercau să traverseze Marea Mediterană şi au debarcat în porturile Italiei, potrivit Naţiunilor Unite.

De asemenea, alţi 2.160 de migranţi s-au înecat de la începutul anului în timp ce încercau să traverseze periculoasa rută Libia-Italia.

Crucea Roşie a avertizat că situaţia devină una critică în centrele de primire a migranţilor, care au ajuns să fie supraaglomerate în Italia.

Înainte de întâlnirea cu omologii germani şi francezi, planurile ministrului au fost întâmpinate cu dispreţ de către politicienii de dreapta de la Roma.

”Încercarea de a implica Europa, căruia în mod clar nu-i pasă, este patetică”, a declarat preşedintele grupului senatorial al Forza Italia, Paolo Romani.

De asemenea, acesta a cerut închiderea imediată a porturilor din Peninsulă.

Minniti va susţine o încercare de a muta procesul de înregistrare a azilanţilor din Italia în Libia, precum şi pentru o rută singură pentru azilanţii care merită protecţie în Europa.

”Trebuie să facem o distincţie între cei care au dreptul la protecţie umanitară şi cei care nu au, înainte ca aceştia să navigheze Mediterana. Şi, pe baza deciziei făcute de UNHCR, noi trebuie să asigurăm plecarea acestora spre Europa, în timp ce migranţii economici sunt repatriaţi în mod voluntar în ţările lor de origine”, a precizat ministrul de Interne.

Presa italiană susţine că ministrul ar putea să ceară redactarea unui cod de conduită pentru ambarcaţiunile umanitare ale organizaţiilor nonguvernamentale, care ar putea să fie confiscate dacă nu respectă regulile UE.

Roma ar dori ca un centru de comandă maritimă să gestioneze toate operaţiunile de salvare din Grecia până în Libia şi Spania.

O asemenea comandă ar împrăştia migranţii către toate ţările europene care au acces la Marea Mediterană.

De asemenea, guvernanţii italieni insistă asupra extinderii programului de relocare a refugiaţilor, care este limitat la azilanţi din Eritreea şi Siria.

În ultimii doi ani, doar 5.001 solicitanţi de azil au fost relocaţi în 18 ţări europene din Italia. Asta înseamnă 14% din ţinta de 34.953 de migranţi fixată de către Bruxelles.