Italia: Doi români arestaţi după ce obligau conaţionali să facă pantomimă pe stradă

Curtea Supremă de Casaţie italiană a confirmat arestarea a doi cetăţeni români care obligau conaţionali să fie ''statui vii'' pe stradă şi să colecteze astfel bani, acuzaţia fiind de ''privare de libertate individuală', relatează La Repubblica, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
11 apr. 2013, 08:15
Italia: Doi români arestaţi după ce obligau conaţionali să facă pantomimă pe stradă

Constrângerea unei persoane să facă spectacole de pantomimă în stradă reprezintă reducere la sclavie, potrivit Curţii de Casaţie. Instanţa a confirmat arestarea, dispusă de judecătorul de instrucţie din Bologna în iulie 2012, a celor doi bărbaţi originari din România, acuzaţi de asociere în scopul delincvenţei şi reducere la sclavie, deoarece şi-au obligat conaţionali să cerşească prin spectacole de pantomimă.

”Evenimentul reducerii sau menţinerii unor persoane în stare de aservire constă în privarea de libertate individuală prin ameninţări, violenţă, înşelăciune sau profitând de o situaţie de inferioritate psihică, fizică sau defavorizare’, a scris Secţia penală 5 a Curţii Supreme, în hotărârea pronunţată miercuri. În acest caz, s-a dovedit ‘imposibilitatea părţilor vătămate de a se sustrage în mod liber propriei prestaţii aşa-zise în scop lucrativ’, a mai scris instanţa.

Exploatarea pantomimilor a fost legată de ‘ameninţări şi violenţe”, fiindu-le confiscate de către grupare documentele şi banii câştigaţi.

Arestul preventiv a fost confirmat pe baza riscului de repetare a infracţiunii şi a pericolului de fugă, ‘având în vedere contactele permanente cu ţara de origine, din care gruparea criminală recruta subiecţii”, a mai motivat instanţa.