Italia: Guvernul Renzi obţine votul de încredere în Senat

Noul şef al guvernului italian Matteo Renzi a obţinut în noaptea de luni spre marţi votul de încredere în Senat asupra programului său destinat unei schimbări "radicale şi imediate" a ţării.

RomaniaTV.net
25 feb. 2014, 07:14
Italia: Guvernul Renzi obţine votul de încredere în Senat

Guvernul a obţinut votul a 169 de senatori, în timp ce 139 au votat împotrivă, a anunţat preşedintele Senatului, Pietro Grasso. „Viitorul Italiei nu este de a plânge de dimineaţa până seara sau să fie codaşa Europei”, „Italia vrea să fie un loc de oportunităţi„, a lansat incisiv şi plin de energie preşedintele Consiliului într-un discurs de o oră, în mare parte improvizat, scrie Agerpres.

În mod deliberat provocator, fostul primar al Florenţei, în vârstă de 39 de ani, a reamintit că nu are vârsta cerută pentru a ocupa un loc în Senat – 40 de ani – şi că abolirea acestei Camere sub forma ei actuală figurează la loc de frunte în programul său. „Sper să fiu ultimul prim-ministru care cere încrederea Senatului”, a declarat el, în timp ce chiar existenţa guvernului său depindea de votul de încredere al senatorilor.

Împotrivindu-se curentului de sentiment antieuropean în creştere în peninsulă, Renzi s-a lansat într-o pledoarie vibrantă pentru Uniunea Europeană, a cărei preşedinţie rotativă semestrială va fi asigurată de Italia de la 1 iulie, potrivit Agerpres.

„Tradiţia europeană şi europeistă reprezintă cea mai bună parte a Italiei precum şi certitudinea ei de a avea un viitor”, a spus el. „Nu Angela Merkel şi Mario Draghi sunt cei care ne cer să ne ţinem conturile publice în ordine”, a adăugat el, citând datoria imensă a ţării de peste 130 % din PIB.