Italia introduce certificatul verde în mijloacele de transport în comun. Care sunt excepţiile

Italia introduce certificatul verde. Acesta va fi obligatoriu în mijloacele de transport în comun, în şcoli şi universităţi. Măsura intră în vigoare începând cu data de 1 septembrie.

30 aug. 2021, 14:46
Italia introduce certificatul verde în mijloacele de transport în comun. Care sunt excepţiile

Italia introduce certificatul verde pentru majoritatea mijloacelor de transport în comun. Începând cu 1 septembrie, italienii nu mai pot călători între oraşe fără acest green pass.

Italia introduce certificatul verde

De la începutul lunii septembrie, certificatul verde devine obligatoriu în majoritatea mijloacelor de transport public din Italia. De asemenea, elevii, studenţii şi profesorii vor trebui să prezinte documentul înainte să intre la ore.

Pentru obținerea certificatului verde este nevoie de o doză de vaccin – certificatul devenind valabil la 15 zile de la acea doză, sau de certitudinea că persoana a avut COVID-19 în ultimele 6 luni, ori un rezultat negativ al unui test COVID-19 din ultimele 48 de ore, potrivit Rotalianul. 

Acest certificat este necesar și în cazul curselor interne cu avionul, dar și în cazul călătoriilor din UE, dacă au trecut 14 zile de la schema completă de vaccinare.

Citeşte şi Francezii refuză să intre în localurile care cer green pass şi au găsit o formă inedită de protest VIDEO

Şi cei care folosesc transportul inter-regional cu nava sau feribotul vor trebui să facă dovada că sunt vaccinaţi, au trecut prin boală sau au un test PCR negativ. Important de reţinut este că dacă feribotul face legătura între două destinații din aceeași regiune, nu va fi necesar certificatul. Excepție este  strâmtoarea Messina, care  deși implică două regiuni (Sicilia și Calabria), nu este necesară dovada de boală, testare sau vaccinare.

Certificatul verde nu este necesat în cazul călătoriilor cu trenurile regionale, însă este obligatoriu în cazul celor care călătoresc cu trenurile de tip Intercity, Intercity Notte și Alta Velocita​​(adică toate „Săgețile”).

Certificatul verde este obligatoriu în cazul celor care călătoresc cu autobuzele care efectuează curse pe o rută care leagă mai mult de două regiuni. Aceeași regulă se va aplica și pentru autobuzele utilizate pentru servicii de închiriere cu șofer (cu excepția celor angajate în servicii de transport public local și regional).

Potrivit autorităţilor, în cazul transportului din interiorul orașelor, în cazul metroului și al autobuzelor, nu este necesară prezentarea certificatului.

Copiii sub 12 ani și persoanele care nu pot fi vaccinate din motive de sănătate vor putea utiliza serviciile de transport menționate (avioane, trenuri, nave și autobuze) fără certificatul COVID-19, pe baza certificării medicale eliberate conform criteriilor definite de Ministerul Sănătății.

Tot mai multe țări vor să permită accesul în bar sau restaurant doar cu dovada vaccinării. Creșterea numărului de cazuri în țări precum Franța, Italia și Olanda a dus la implementarea Green Pass-ului. În total sunt 13 țări europene care l-au adoptat. Regulile diferă de la o țară la alta.

Citeşte şi Trafic online cu certificate Covid false, mii de oameni s-au înscris să le cumpere. Prețul cerut pleca de la 150 de euro

Lista țărilor care au introdus deja certificatul verde:

Austria
Cipru
Danemarca
Franța
Germania
Italia
Letonia
Lituania
Luxemburg
Olanda
Portugalia
Irlanda
Slovenia