Trafic online cu certificate Covid false, mii de oameni s-au înscris să le cumpere. Prețul cerut pleca de la 150 de euro

Poliţia italiană a identificat o reţea care vindea certificate sanitare COVID-19 false, patru persoane fiind cercetate, printre care doi minori, pentru administrarea a 32 de canale de Telegram pe care vindeau online aceste documente necesare în Italia pentru accesul în restaurante, cinematografe sau săli de sport.

09 aug. 2021, 16:56
Trafic online cu certificate Covid false, mii de oameni s-au înscris să le cumpere. Prețul cerut pleca de la 150 de euro

Mii de utilizatori s-au înregistrat pe aceste canale, pe care li s-a promis „garanţia absolută a anonimatului” pentru a primi certificate Covid false, în trei zile lucrătoare, în schimbul unei sume cuprinse între 150 şi 500 de euro în criptomonede sau bonuri de cumpărături pe platformele de comerţ online.

Operaţiunea poliţiei, denumită „Fake Pass”, a început cu o monitorizare generalizată a internetului şi acum are ca obiectiv identificarea administratorilor şi cumpărătorilor care au folosit aceste canale de vânzare şi altele. Administratorii sunt investigaţi pentru înşelătorie şi fals, scrie Huffington Post.

Certificatul sanitar, care oferă informaţii despre vaccinarea cu schema completă, un test COVID-19 negativ recent sau vindecarea după o infectare anterioară, este obligatoriu începând de vineri în Italia pentru accesul în baruri, restaurante, muzee, teatre, cinematografe, săli de sport sau mari evenimente, cum sunt festivalurile sau concertele.

Începând din septembrie certificatul sanitar va fi obligatoriu şi pentru transporturile pe distanţe lungi, precum şi pentru cadrele didactice.

Citește și Piaţa neagră cu certificate false de vaccinare a explodat. Cerere imensă, care sunt preţurile în Rusia

Și autoritățile române se confruntă cu acest „fenomen”. În urmă cu o săptămână, Raed Arafat, șeful DSU, care a povesti o întâmplare despre cum s-au dat de gol câteva zeci de români care veneau de la Luton și care au folosit astfel de metode frauduloase. „Noi avem acum un fenomen cu care ne confruntăm: la intrarea în țară, sunt persoane care îndrăznesc să se prezinte la DSP-uri și la frontieră documente false. Deja sunt mai multe dosare penale întocmite de poliție unor oameni care au prezentat documente false de vaccinare sau de trecere prin boală sau de testare. Acest lucru este extrem de grav pentru că oamenii ăștia vin din zone roșii chiar. Când vii în țară și ești în stare să prezinți chiar un document fals înseamnă că nu te interesează nimic, înseamnă că tu vii și ești dispus să răspândești boala, să răspândești totul, că nu te interesează”, a comentat Raed Arafat.

Citește și Adeverinţe COVID-19 false descoperite pe Aeroportul din Iaşi. Zeci de români întorşi din Anglia au încercat să scape de carantină


loading...