Veste devastatoare pentru Zelenski! Meloni și deputații italieni au retras amendamentul care permite furnizarea armelor în Ucraina

Deputații italieni au retras un amendament care ar fi permis guvernului să continue să trimită arme Ucrainei până în 2023. Giorgia Meloni asigura Ucraina în luna septembrie că poate conta pe sprijinul Italiei.

30 nov. 2022, 15:29
Veste devastatoare pentru Zelenski! Meloni și deputații italieni au retras amendamentul care permite furnizarea armelor în Ucraina

Partidele de dreapta aflate la putere în Italia au retras un amendament care ar fi permis guvernului să continue să trimită arme Ucrainei până în 2023, a declarat o sursă parlamentară, după ce opoziția a cerut un act normativ separat pe această temă, potrivit Reuters.

După ce rușii au invadat Ucraina, administrația fostului prim-ministru Mario Draghi a introdus măsuri care au permis trimiterea de arme către Kiev , fără a solicita autorizația parlamentară pentru fiecare transport.

Citiți și: Orice pentru Volodimir Zelenski: SUA, gata să trimită o armă de ultimă generație, în Ucraina

Acest aranjament expiră la sfârșitul lunii decembrie, iar coaliția care o susține pe prim-ministrul Giorgia Meloni a încercat inițial să îl prelungească până la 31 decembrie 2023, prin modificarea unui decizii a guvernului care trece în prezent prin parlament.

Principalul grup de opoziție – Partidul Democrat (PD) de centru-stânga – s-a plâns că decretul în cauză nu se referea în mod specific la Ucraina și a acuzat guvernul că a încălcat regulile parlamentare. Ca reacție, ministrul pentru relații parlamentare, Luca Ciriani, a declarat că guvernul va lua în considerare posibilitatea de a promova măsura printr-un act normativ separat, asigurând în același timp aprobarea rapidă a acesteia, conform Mediafax.

Sprijinul pentru Ucraina a fost un subiect controversat în cadrul coaliției de guvernare, care include partidele Frații Italiei al lui Meloni, Liga, al lui Matteo Salvini, și Forza Italia, al lui Silvio Berlusconi. Meloni este o susținătoare fermă a Kievului, în timp ce aliații săi Salvini și Berlusconi au fost mult mai ambigui din cauza legăturilor lor istorice cu Rusia și cu președintele Vladimir Putin.

„Merită să susținem Ucraina, deoarece negocierile pot apărea doar dintr-un echilibru de putere pe teren”, a declarat Meloni marți într-un interviu acordat cotidianului Corriere della Sera.

La începutul lunii noiembrie, un oficial al coaliției de guvernare a declarat pentru Reuters că Italia pregătește un al șaselea pachet de arme pentru Ucraina, inclusiv sisteme de apărare aeriană solicitate de Kiev.

În luna septembrie, prim-ministrul italian Giorgia Meloni a asigurat Ucraina de sprijinul deplin al viitorului său guvern de coaliţie, într-un mesaj adresat preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Ştiţi că puteţi conta pe sprijinul nostru loial pentru cauza libertăţii poporului ucrainean. Rămâneţi puternici şi păstraţi-vă credinţa neclintită!”, a transmis Meloni pe Twitter.

La scurt timp, Zelenski a felicitat-o pe Meloni și i-a mulţumit Italiei pentru ajutor.

În schimb, Statele Unite ale Americii au sprijinit forțele de securitate ucrainene cu un ajutor de 14,5 miliarde de dolari (14,3 miliarde de euro) de la începutul invaziei rusești (n.r. 24 februarie 2022).

Citiți și: Război în Ucraina. Arma secretă cu care Zelenski poate lovi în spatele liniilor inamice vine din SUA