Orice pentru Volodimir Zelenski: SUA, gata să trimită o armă de ultimă generație, în Ucraina

SUA investește masiv în Ucraina, pentru a putea continua războiul împotriva Rusiei. Partidul Democrat și Joe Biden au în plan să expedieze o nouă armă, care ar putea face ravagii. 

28 nov. 2022, 16:07
Orice pentru Volodimir Zelenski: SUA, gata să trimită o armă de ultimă generație, în Ucraina

Solicitările disperate ale președintelui de la Kiev se fac auzite.

Oamenii lui Joe Biden iau în calcul să furnizeze Ucrainei noi arme. Printre acestea, bombe de precizie, de mici dimensiuni, care ar putea permite armatei lui Volodimir Zelenski să lovească puternic, în spatele liniilor rusești.

Sistemul propus de Boeing, denumit Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), este unul dintre planurile de producere de noi muniţii pentru Ucraina şi pentru aliaţii americani din Europa de Est, au declarat pentru Reuters surse din industrie. Cel puțin șase astfel de proiecte ar fi pe masa Pentagonului.

 

Cât de periculoase sunt rachetele pe care Statele Unite ale Americii vor să le trimită în Ucraina, pentru armata lui Volodimir Zelenski

 

Rachetele GLSDB au o rază de acțiune de 150 de kilometri, suficient cât mercenarii lui Volodimir Zelenski și militarii ucraineni să crească pagubele umane din tabăra lui Vladimir Putin.

GLSDB este fabricată în comun de SAAB AB şi Boeing şi se află în dezvoltare din 2019. Aceste arme combină bomba de diametru mic GBU-39 (SDB) cu motorul de rachetă M26. Motorul de rachetă M26 se găseşte pe scară largă, iar GBU-39 costă aproximativ 40.000 de dolari bucata, ceea ce ar face ca GLSDB să fie o armă destul de ieftină, iar principalele sale componente să fie uşor de găsit, scrie agenția News.ro.

GLSDB este ghidată prin GPS, poate trece peste unele bruiaje electronice, este utilizabilă în toate condiţiile meteorologice şi poate fi folosită împotriva vehiculelor blindate. GBU-39, care ar urma să funcţioneze ca focos al GLSDB, are aripi mici, pliabile, care îi permit să planeze mai mult de 100 km dacă este lnasată dintr-o aeronavă şi poate lovi ţinte cu un diametru de până la 1,5 metri.

 

Tensiunile dintre UE și SUA, la un nivel fără precedent

 

Între timp, tensiunile dintre SUA și Europa cresc. Europenii îi acuză pe americani că profită pe spatele UE, prin războiul din Ucraina, pentru a genera venituri record.

Josep Borrell, șeful diplomației europene, a cerut Washingtonului să răspundă preocupărilor europene. „Americanii, prietenii noștri, iau decizii care au un impact economic asupra noastră”, a transmis el într-un interviu pentru Politico.