Italia renunţă la starea de urgenţă. Ce restricţii rămân în vigoare

Italia anunţă că renunţă la starea de urgenţă la sfârşitul lunii martie. Cu toate acestea, există câteva restricţii care rămân în continuare în vigoare.

18 mart. 2022, 08:53
Italia renunţă la starea de urgenţă. Ce restricţii rămân în vigoare

Italia renunţă la starea de urgenţă la sfârşitul lunii martie, însă masca rămâne obligatorie în spaţiile închise până pe 30 aprilie. Şi obligativitatea vaccinării personalului medical se menţine până la sfârşitul anului.

Italia renunţă la starea de urgenţă

Consiliul de Miniştri din Italia a aprobat, joi, în unanimitate, „foaia de parcurs” pentru relaxarea restricţiilor începând cu luna aprilie, după încetarea stării de urgenţă.

Citeşte şi Pandemia COVID-19 reizbucneşte în China. Număr uriaş de cazuri de coronavirus, raportat. Oamenii nu mai au voie să iasă din case

„Vreau să le mulţumesc tuturor italienilor pentru altruism, pentru răbdarea de care au dat dovadă în ultimii ani: suntem adesea percepuţi cu un simţ civic scăzut, însă am fost foarte buni în această pandemie, ar trebui să fim mândri”, a spus premierul Mario Draghi, potrivit Mediafax. 

Acesta a precizat că în 2021 vaccinurile anti-covid au evitat aproape 80.000 de decese în plus în Italia.

Deşi Italia iese din starea de urgenţă la sfârşitul lunii martie, se menţine obligativitatea certificatului verde sau a super-certificatului verde în anumite locaţii până pe 30 aprilie.

Vestea bună este că de la 1 aprilie, birourile publice, magazinele, băncile, oficiile poştale, tutungeriile sau mijloacele de transport în comun nu vor mai cere certificatul verde.

Din aprilie, persoanele care au peste 50 de ani nu vor mai avea nevoie de super certificatul verde pentru a merge la muncă, ci doar de un certificat simplu.

De asemenea, capacitatea stadioanelor va reveni la 100% de la 1 aprilie, iar pentru a avea acces va fi necesar certificatul verde simplu.

Rămâne în vigoare până la finalul anului obligativitatea de vaccinare pentru personalul medical. De asemenea, se menţine obligativitatea măştilor în toate spaţiile închise, inclusiv în şcoli, până la 30 aprilie.

Se elimină carantina pentru persoanele care au fost în contact cu cei infectaţi. În izolare trebuie să stea, astfel, doar cei infectaţi. De asemenea, predarea online rămâne în vigoare în şcoli doar pentru elevii bolnavi de COVID.

Citeşte şi Alexandru Rafila anunţă un posibil val şase: „Transmiterea comunitară nu încetează, oricând poate apărea o nouă tulpină”