Iubita jurnalistului Roman Protasevici, prima filmare din detenţie. Rudele celor doi solicită ajutor internaţional pentru eliberarea lor

Studenta rusă Sofia Sapega, care a fost reţinută împreună cu iubitul ei, jurnalistul belarus Roman Protasevici, după ce avionul în care se aflau a fost deturnat spre Minsk apare într-o primă înregistrare realizată în închisoare. În spaţiul public, a apărut, însă, ipoteza că aceasta ar fi fost forţată să vorbească.

26 mai 2021, 11:00
Iubita jurnalistului Roman Protasevici, prima filmare din detenţie. Rudele celor doi solicită ajutor internaţional pentru eliberarea lor

Iubita jurnalistului Roman Protasevici a postat primul material filmat din închisoare pe un canal Telegram pro-Lukaşenko, informează news.ro

Iubita jurnalistului Roman Protasevici îşi recunoaşte infracţiunea comisă în Belarus

Aceasta se prezintă ca fiind Sofia Sapega şi recunoaşte că este editor al contului social media Black Book of Belarus. Pe acest cont, au fost publicate informaţii personale despre poliţişti belaruşi.

Înregistrarea cu Sofia Sapega a apărut la o zi după cea cu Protasevici. Şi despre acesta s-a spus că ar fi fost „forţat să mărturisească” faptul că este organizatorul protestelor masive care au avut loc după alegerile prezidenţiale din Belarus de anul trecut. În urma acestor proteste, jurnalistul a fost plasat pe o listă a teroriştilor.

Citeste si Tatăl lui Roman Protasevici, jurnalistul arestat în Belarus, e convins că înregistrarea video din închisoare a fost făcută sub constrângere: „Vorbea într-un mod neobișnuit pentru el”

Mama tinerei a declarat, pentru Reuters, că fiica ei în vârstă de 23 de ani este nevinovată şi că singura ei „vină” a fost că s-a aflat la locul nepotrivit, în momentul nepotrivit. Sofia a fost reţinută în legătură cu suspiciunea de a fi comis, în perioada august-septembrie 2020, infracţiuni în temeiul mai multor articole din Codul penal belarus.

Avocatul tinerei a precizat că autorităţile belaruse au prelungit detenţia femeii pentru două luni.

Părinţii celor doi cer ajutor internaţional pentru eliberarea tinerilor

Sapega şi Protasevici se întorceau în Lituania după vacanţa pe care o petrecuseră în Grecia. Tânăra ar fi trebuit să-şi susţină disertaţia, după cum au mărturisit reprezentanţii Universităţii din Vilnius. Avionul care se îndrepta spre Lituania a fost deturnat, cei doi fiind reţinuţi de agenţii de securitate.

Jurnalistul disident a spus că va coopera cu poliţia şi că este tratat corect. Părinţii lui sunt, însă, de părere că a fost lovit şi fac apel la comunitatea internaţională să le salveze fiul, temându-se că va fi ucis.

Citeste si Roman Protasevici apare cu vânătăi pe față, într-o filmare terifiantă. Declarațiile suspecte ale reporterului. Indiciile unui mesaj codat.VIDEO

Fac apel la întreaga comunitate internaţională să îl salveze. Este doar un jurnalist, este doar un copil, dar vă rog… Vă implor pentru ajutor. Vă rog, salvaţi-l! Îl vor omorî acolo!”, îşi strigă mama lui Protasevici durerea.

Mama lui Sapega a dezvăluit, pentru BBC, că fata a reuşit să-i trimită un mesaj pe WhatsApp înainte de a fi arestată. Ea a adăugat că fiica ei se află într-o închisoare din Minsk şi că Ministerul rus de Externe a spus că a cerut ajutor consular. În cazul tinerei Sapega, nu sunt clare acuzaţiile care îi sunt aduse.

Astăzi, Sofia a fost interogată. A fost acuzată că a comis o infracţiune penală. A fost aleasă o măsură preventivă – detenţie pentru o perioadă de două luni”, a spus avocatul ei.

Luni, la Bruxelles, liderii statelor membre UE au promis, în urma acestui incident, mai multe sancţiuni economice privind Belarusul.