Iulia Dumansca a primit cetăţenia română. Portarul lui HCM Baia Mare poate juca pentru România

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, un proiect de hotărâre privind acordarea cetăţeniei române Iuliei Dumansca, portarul echipei de handbal HCM Baia Mare.

27 apr. 2016, 08:25
Iulia Dumansca a primit cetăţenia română. Portarul lui HCM Baia Mare poate juca pentru România

Iulia Dumansca s-a născut în Horodenka, Ucraina, şi joacă din 2011 în campionatul naţional. Ea este una dintre tinerele speranţe ale handbalului şi ar putea deveni portar al echipei României.

Iulia Dumansca a absolvit Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” Baia Mare în 2015 şi vorbeşte fluent limba română.

Sportiva din Ucraina a solicitat dobândirea cetățeniei române, iar în 7.10.2015 Comisia pentru Cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie a realizat raport favorabil, constatându-se astfel îndeplinirea condițiilor legale. În acest context, potrivit legii, Ministerul Tineretului și Sportului a inițiat Hotărârea pentru acordarea cetățeniei române sportivei Dumansca Iulia.

Cetățenia română a fost acordată în temeiul prevederilor Legii cetățeniei române, modificată și completată prin OUG 37 din 2015. Potrivit modificărilor adoptate anul trecut, cetățenii străini sau persoanele fără cetățenie care au contribuit în mod semnificativ la promovarea culturii, civilizației și spiritualității românești vor putea dobândi cetățenia română în condiții mai facile, decât cele reglementate în prezent. A fost reglementat, de asemenea, un regim derogatoriu și în ceea ce privește obținerea cetățeniei române de către persoanele care ar putea contribui la promovarea imaginii României prin performanțe deosebite în domeniul sportului, prin reprezentarea țării noastre în loturile naționale, și care își exprimă atașamentul față de România și față de sistemul de valori românesc, anunţă Biroul de Presă al Guvernului.