Iulia Motoc vrea ca judecătorii CCR să fie numiţi ca în Africa de Sud

Iulia Motoc, unul dintre cei nouă judecători ai Curții Constituționale, spune că procedura de numire a judecătorilor în cadrul acestei instituţii este neconstituțională. Motoc a declarat într-un interviu pentru Digi 24 că sistemul românesc de numire a membrilor CCR este unul aplicat doar în "statele foarte mici" şi că ar trebui înlocuit cu unul bazat pe comisii speciale, aşa cum se întâmplă în Africa de Sud.

RomaniaTV.net
10 sept. 2012, 15:28
Iulia Motoc vrea ca judecătorii CCR să fie numiţi ca în Africa de Sud

„Cred că procedura de numire a judecătorilor Curții este o procedură care, în primul rând, este una neconstituțională. Până nu se modifică Constituția nu se poate face nimic”, a declarat Iulia Motoc, susţinând că ar fi nevoie de mai multă transparenţă în procesul de numire:

„Sunt diferite sisteme de numire a judecătorilor Curți, dar aș putea spune că sunt magistrați, exclusiv magistrați în controlul constituțional, numai în statele foarte mici, care nu-și permit luxul de a avea o altă Curte Constituțională. Din punctul de vedere al numirilor judecătorilor, probabil că procesul de numire a judecătorilor ar putea să fie mai transparent, în sensul să existe alte comisii, așa cum există o comisie, într-o Constituție foarte avansată care este cea a Africii de Sud – în România când se aude de Africa se râde de obicei”.

Iulia Motoc a fost numită judecător CCR în urmă cu doi ani, la propunerea UNPR. Aceasta a acuzat unele presiuni care s-ar fi făcut la adresa CCR în timpul dezbaterii asupra validării referendumului din această vară.