Iulia Motoc, unul dintre cei nouă judecători ai Curții Constituționale, spune că procedura de numire a judecătorilor în cadrul acestei instituţii este neconstituțională. Motoc a declarat într-un interviu pentru Digi 24 că sistemul românesc de numire a membrilor CCR este unul aplicat doar în "statele foarte mici" şi că ar trebui înlocuit cu unul bazat pe comisii speciale, aşa cum se întâmplă în Africa de Sud.
:format(webp):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2012/09/iulia_motoc_87070200.jpg)
„Cred că procedura de numire a judecătorilor Curții este o procedură care, în primul rând, este una neconstituțională. Până nu se modifică Constituția nu se poate face nimic”, a declarat Iulia Motoc, susţinând că ar fi nevoie de mai multă transparenţă în procesul de numire:
„Sunt diferite sisteme de numire a judecătorilor Curți, dar aș putea spune că sunt magistrați, exclusiv magistrați în controlul constituțional, numai în statele foarte mici, care nu-și permit luxul de a avea o altă Curte Constituțională. Din punctul de vedere al numirilor judecătorilor, probabil că procesul de numire a judecătorilor ar putea să fie mai transparent, în sensul să existe alte comisii, așa cum există o comisie, într-o Constituție foarte avansată care este cea a Africii de Sud – în România când se aude de Africa se râde de obicei”.
Iulia Motoc a fost numită judecător CCR în urmă cu doi ani, la propunerea UNPR. Aceasta a acuzat unele presiuni care s-ar fi făcut la adresa CCR în timpul dezbaterii asupra validării referendumului din această vară.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20