Iulia Timoşenko cere un referendum privind aderarea Ucrainei la NATO şi UE

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a propus ca odată cu scrutinul prezidenţial de pe 25 mai să se organizeze şi un referendum privind aderarea ţării sale la NATO şi UE, relatează agenţia RIA Novosti, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
16 mai 2014, 07:46
Iulia Timoşenko cere un referendum privind aderarea Ucrainei la NATO şi UE

Conform unui anunţ făcut joi de formaţiunea condusă de Iulia Timoşenko, Batkivşcina, candidata la preşedinţie a formulat această idee la o reuniune a Consiliului bisericilor şi organizaţiilor religioase din Ucraina.

‘Dacă vrem să avem pace, atunci trebuie să devenim parte integrantă a lumii democratice. Această problemă trebuie lămurită într-un referendum naţional ucrainean. Acesta din urmă trebuie să se desfăşoare în paralel cu alegerile prezidenţiale. Trebuie să luăm o decizie definitivă privind statutul Ucrainei ca stat unitar, aderarea la UE şi participarea la sistemele colective de menţinere a păcii. Trebuie să facem o alegere istorică’, a spus Iulia Timoşenko.

Un alt candidat la preşedinţia Ucrainei, Petro Poroşenko, considerat favoritul scrutinului, declara la începutul lunii aprilie că în rândul populaţiei ucrainene nu există încă o susţinere suficientă pentru o eventuală aderare la NATO, o astfel de opţiune fiind sprijinită de numai 39% dintre ucraineni.