Iulia Timoşenko: „Putin vrea să intre în istorie alături de Stalin şi Petru cel Mare. Există o şansă istorică pentru a ucide acest rău”

"Guvernul rus m-a considerat  întotdeauna drept un duşman", a spus Timoşenko. Ea a subliniat sprijinul ei pentru aderarea Ucrainei la UE şi NATO.

09 iun. 2022, 08:41

Într-un interviu exclusiv pentru The Guardian, Iulia Timoşenko a respins sugestia că preşedintele rus ar fi „nebun”„El acţionează după propria sa logică întunecată”, a spus ea. „El este condus de această idee de misiune istorică – să creeze un imperiu. Acesta este ţelul lui. Vine dintr-o dorinţă şi o credinţă interioară profundă”.

Timoşenko, un lider al revoluţiei portocalii din 2004, de două ori prim-ministru, a avut mai multe întâlniri  cu Putin. Au purtat negocieri în 2009, după ce Putin, pe atunci prim-ministru, a întrerupt alimentarea cu gaze către Ucraina. Timoşenko a candidat pentru preşedinţia Ucrainei în 2010, 2014 şi 2019, dar fără succes.

Un expert de la King’s College dezvăluie un plan diabolic al generalilor ruşi. „Ar urma să-l asasineze pe Putin şi să spună că a făcut atac de cord”
Putin a fost „întotdeauna precaut, fiind antrenat de şcoala KGB”, a spus ea, adăugând că pentru Putin nu a existat şi nu există naţiunea ucraineană.

”Ambiţiile sale au depăşit ocuparea teritoriului ucrainean şi răsturnarea guvernului său pro-occidental, pro-NATO”, a sugerat Timoşenko. ”Scopul său geopolitic a fost să preia Belarus, Georgia şi Moldova şi să controleze Europa Centrală şi de Est , inclusiv statele baltice, aşa cum a făcut Moscova în era sovietică”, a spus ea.

„Guvernul rus m-a considerat  întotdeauna drept un duşman”, a spus Timoşenko. Ea a subliniat sprijinul ei pentru aderarea Ucrainei la UE şi NATO. La alegerile prezidenţiale din 2010, ea s-a opus politicilor corupte şi autoritariste ale lui Viktor Ianukovici, preşedintele ucrainean care a fost susţinut de Moscova. Ea a dat vina pentru înfrângerea ei din alegeri pe preşedintele în exerciţiu la acea vreme, Viktor Iuşcenko, un fost aliat al revoluţiei portocalii.

În anul următor, Ianukovici a închis-o pe Iulia Timoşenko din motive politice.

Citeşte şi Vladimir Putin se „ascunde” de poporul rus. Preşedintele renunţă la tradiţionalul dialog cu publicul, programat luna aceasta

„Putin şi Ianukovici m-au închis. Ianukovici a fost întotdeauna marioneta lui Putin”, a spus ea.

A ieşit din închisoare în 2014, când Ianukovici a fugit la Moscova după protestele anticorupţie de la Kiev pe durata Euromaidanului.

Politicianul a concluzionat: „Este o mare bătălie pentru teritoriul ucrainean şi libertatea noastră. Este o şansă istorică pentru lumea liberă de a ucide acest rău”.