Iulian Cristache, preşedintele Asociaţiei pentru părinţi, cere redeschiderea creşelor şi grădiniţelor

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, cere redeschiderea creșelor și grădinițelor deoarece părinții care nu au cu cine să își lase copiii sub 12 ani își pot lua concediu cu indemnizația de 75% până la finalul anului școlar, iar creșele și grădinițele private sunt închise.

RomaniaTV.net
27 apr. 2020, 18:31
Iulian Cristache, preşedintele Asociaţiei pentru părinţi, cere redeschiderea creşelor şi grădiniţelor

În mod normal, creșele de stat sunt închise doar în luna august iar o parte dintre grădinițele de stat asigurau permanența, iar cine își permitea se îndrepta spre unitățile de învățământ private.

„Avem întrebări ce se va întâmpla cu familiile care nu au posibilități să-și plătească bone sau care nu au bunici cu care să-și lase copiii, cei de la creșă și preșcolarii. Aici trebuie să găsim înțelegere, să se deschidă creșele și grădinițele. Nu toți părinții își vor trimite copiii la creșă, ele oricum nu erau tot timpul pline, anumiți părinți îi țineau acasă sau aveau alte variante. Vom căuta o soluție cu Ministerul. Vom cere deschiderea creșelor și a grădinițelor, sunt familii care își vor pierde locul de muncă, nu pot rămâne acasă și nu au puterea financiară să se susțină 5-6 luni sau cât mai durează criza”, a afirmat Cristache , într-o declarație pentru HotNews.ro.

Citeşte şi: Alertă la Casa de Pensii Olt după ce o femeie gravidă a fost diagnosticată cu noul coronavirus

Acesta spune că, pe perioada verii, autoritățile au un răgaz să se pregătească, să legifereze predarea online și evaluarea online, astfel încât să învățăm să trăim cu virusul.

„Trebuie să învățăm să trăim cu acest virus pentru că până în toamnă nu cred că vom avea un vaccin care să asigure prezența copiilor la școală fără riscuri. Pe de altă parte nu știu care părinte va administra copilului un vaccin care a fost făcut pe repede înainte. Un vaccin nu se face în 5-6 luni și necesită ani de testare pentru a vedea efectele secundare. Trebuie legiferată predarea în mediul online, aș merge chiar mai departe în funcție de cum va evolua acest virus, chiar și evaluarea să o faci în mediul online și pentru asta ai nevoie de niște investiții majore făcute de către Guvern, să achiziționeze platforme online, să asigure securitatea lor. Învățământul universitar este pregătit, dar problema o avem în preuniversitar. Ce vom face cu ciclul primar, unde nu putem vorbi de cursuri online la clasa pregătitoare, la clasa I, când acești copii sunt învățați cum să țină creionul în mână, care este poziția corectă față de caiet, aici vom avea mari probleme”, a mai spus Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.