Iulian Cristache, preşedintele Asociaţiilor de Părinţi: „Sunt şi părinţi care nu susţin greva, există riscul îngheţării anului şcolar”

Simion Hăncescu, preşedintele FSLI a declarat miercuri că în negocierile de la Guvern, sindicatele au cerut să se dea o Ordonanţă de urgenţă, ca prim semn al bunelor intenţii.

17 mai 2023, 22:01
Iulian Cristache, preşedintele Asociaţiilor de Părinţi: „Sunt şi părinţi care nu susţin greva, există riscul îngheţării anului şcolar”

Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, a declarat miercuri că susţine demersul cadrelor didactice de a intra în grevă însă sunt şi părinţi care nu susţin şi îi înţelege pentru că ei gândesc din propriul interes, că trebuie să îşi trimită copilul la şcoală, iar elevul trebuie să înveţe. El a precizat că dacă te duci în şcoală şi nu ai cu ce să îţi plăteşti utilităţile, nu ştie cât mai ţine vocaţia şi a atras atenţia că pe această salarizare nu o să mai avem profesori de ştiinţe exacte, în special în învăţământul primar. Cine mai vine cu 2.400 de lei în sistem care termină de exemplu Automatica sau Matematica sau Fizica, Chimia?, a spus Cristache.

”Noi susţinem, este vorba de federaţia noastră, pentru că sunt şi părinţi care nu susţin şi îi înţeleg pentru că ei gândesc din propriul interes, că trebuie să îşi trimită copilul la şcoală, că elevul trebuie să înveţe şi în special cei care dau examenele de admitere”, a spus Iulian Cristache în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News. 

Negocierile profesorilor cu premierul Ciucă au eșuat. De luni începe greva generală, au anunțat cadrele didactice

El a menţionat că noi vrem un sistem educaţional de calitate” şi că îl putem obţine cu nişte politici publice care să încurajeze viitorii studenţi să intre în acest sistem educaţional.

”Nu e vorba numai de vocaţie, că ţine un an, doi, trei ani, dar dacă te duci în şcoală şi nu ai cu ce să îţi plăteşti utilităţile, nu ştiu cât mai ţine vocaţia”, a eplicat preşedintele Federaţiei.

Iulian Cristache a arătat că a spus de ani de zile că pe această salarizare nu o să mai avem profesori de ştiinţe exacte, profesori care predau şi ajută la dezvoltarea gândirii structurate în special în învăţământul primar.

Klaus Iohannis promite salarii mai mari profesorilor: „Aici le dau dreptate, pentru un învăţământ de calitate nu este suficient să ai şcoli bine dotate”
”Cine mai vine cu 2.400 de lei în sistem care termină de exemplu Automatica sau Matematica sau Fizica, Chimia? Cine mai vine în sistem cu banii ăştia, că se duce la o multinaţională şi probabil obţine din start 3.000, 5.000 de lei”, a afirmat el.

Cristache a menţionat că este surprins că actualul guvernul nu răspunde, la modul real. ”Dacă acum, când există riscul îngheţării anului şcolar, există riscul ca cei care merg spre examenele naţionale să le fie întreruptă pregătirea, care sigur va dăuna, dacă ei acum nu vor să acţioneze să vină în sprijinul profesorilor….Nu spune nimeni că trebuie să dea de mâine 4.500 de lei salariu dar măcar să agreeze cu reprezentanţii sindicatelor un calendar. Ai pretenţia cu 2.500 de lei să vină profesorii buni în sistem?”, a comentat reprezentantul Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.

Simion Hăncescu, preşedintele FSLI a declarat miercuri că în negocierile de la Guvern, sindicatele au cerut să se dea o Ordonanţă de urgenţă, ca prim semn al bunelor intenţii, prin care să se acopere rata inflaţiei, dar premierul şi preşedintele PSD au spus că este imposibil, pentru că ar trebui să dea la toată lumea. Începuseră să facă calcule în faţa noastră, a mai spus Hăncescu, precizând că zarurile au fost aruncate în privinţa grevei şi că recomandarea sa este ca elevii să stea acasă, pentru că ei mai mulţi profesori nu vor preda şi nici măcar obligaţia de a-I supraveghea nu o au.