Iurie Leancă: Declaraţiile lui Traian Băsescu despre UNIRE creează PROBLEME CRUCIALE în Republica Moldova

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu despre unire creează probleme cruciale Republicii Moldova, a declarat premierul moldovean" Iurie Leancă, într-o emisiune a postului de televiziune Naţional 4, relatează site-ul Unimedia.md, citat de Mediafax.

RomaniaTV.net
20 dec. 2013, 13:59
Iurie Leancă: Declaraţiile lui Traian Băsescu despre UNIRE creează PROBLEME CRUCIALE în Republica Moldova

„Declarația domnului Băsescu nu ne ajută, ci ne creează doar probleme cruciale. Salut declarația premierului Ponta. Nu aş vrea să fac divizări, separări. Noi avem nevoie de altceva. Avem nevoie de o țară vecină, România. Să aibă o voce credibilă în cadrul Uniunii Europene, să poate să ne ajute în realizarea acestui obiectiv, acestui parcurs european. Parcursul european nu înseamnă pierderea suveranității, sub nicio formă a statului Republica Moldova, ci doar faptul că urmează să fim un stat funcțional. Urmează să ancorăm Republica Moldova într-un spațiu al prosperității, al stabilității, cu un sistem funcțional, fără frontiere, cu reglementări comune. Acesta este scopul cel mai importat al Guvernului de la Chişinău”, a afirmat premierul Iurie Leancă. Premierul Iurie Leancă a precizat că Republica Moldova are nevoie de altceva.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la 27 noiembrie, înaintea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, că „următorul proiect de ţară pentru România este unirea cu R. Moldova„. Ulterior, premierul Victor Ponta a afirmat că „declaraţia le dă apă la moară comuniştilor moldoveni”. Declaraţia a fost criticată şi în presa rusă.

De asemenea, ambasadorul Germaniei la Chişinău, Matthias Meyer, a afirmat că discuțiile despre unirea acestor două state sunt ca o „furtună într-un pahar cu apă”. Ambasadorul a declarat că Germania vede Republica Moldova ca stat aparte. Totodată, diplomatul german a subliniat faptul că discuţia despre unire nu ar trebui să existe în aceste momente.