Iurie Leancă: Relaţiile dintre R.Moldova şi Rusia nu intră în contradicţie cu integrarea în UE

Concurenţa dintre Rusia şi Uniunea Europeană nu intră în interesele Republicii Moldova, a cărei prioritate este aderarea la Uniunea Europeană, a declarat premierul moldovean Iurie Leancă, într-un interviu pentru agenţia rusă Itar-Tass, cu ocazia Zilei Independenţei Republicii Moldova.

RomaniaTV.net
27 aug. 2013, 08:10
Iurie Leancă: Relaţiile dintre R.Moldova şi Rusia nu intră în contradicţie cu integrarea în UE

Premierul Leancă a subliniat importanţa unui dialog constructiv dintre Republica Moldova şi Rusia, apreciind că relaţiile bilaterale trebuie consolidate în continuare. Totuşi, prioritatea principală a Republicii Moldova va rămâne integrarea în Uniunea Europeană.

„Modelul Uniunii Europene reprezintă o strategie cu cele mai multe perspective pentru noi: prioritatea legii, stabilitate economică, instituţii de stat funcţionale, garanţia drepturilor”, a declarat Leancă, adăugând că „Rusia înţelege că prioritatea noastră este modernizarea, nu geopolitica”.

Referitor la ingrijorările Moscovei privind înlocuirea forţei de menţinere a păcii din Transnistria cu militari NATO, Leancă a insistat că Moldova nu are nici o intenţie de a acţiona împotriva Rusiei.

„Nu dorim un rol de jucător geopolitic (…). Politica noastră este o Moldovă pentru toţi cetăţenii ei, iar scopul – un stat european contemporan”, a afirmat premierul.

De asemenea, Leancă a declarat că insistă asupra unei întâlniri cu liderul regiunii transnistrene, Evgheni Şevciuk, apreciind că soluţionarea acestui conflict teritorial este foarte importantă. Premierul a afirmat că nu este în „tabăra” nimănui privind problema transnistreană, iar Republica Moldova îşi va păstra în continuare „neutralitatea, stabilită prin Constituţie”.

În contextul vizitei la Chişinău a omologului său român Victor Ponta, premierul R. Moldova a declarat că grupul rus Gazprom va fi în continuare principalul furnizor de gaz al statului. Totuşi, „este firesc ca un stat să dorească diversificarea surselor de furnizare (a gazelor), cu scopul de a asigura securitatea energetică a statului la nivel regional”, a explicat Leancă. El a adăugat că „a fost începută construcţia conductei de gaz Iaşi-Ungheni, dintre Republica Moldova şi România, cu o capacitate de 1,5 miliarde metri cubi de gaz anual.