Ivan îi răspunde lui Chiuariu: Da, garantăm proprietatea, dar nu pe cea obţinută ilegal

Cătălin Ivan îi răspunde lui Tudor Chiuariu, care a spus ca "pare comic" faptul ca anumite puncte din Constituţie privind proprietatea ar putea fi modificate.

RomaniaTV.net
13 mai 2013, 17:42
Ivan îi răspunde lui Chiuariu: Da, garantăm proprietatea, dar nu pe cea obţinută ilegal

„Domnului Chiuariu ii aduc aminte trei lucruri. In primul rand, acest guvern, cu un social-democrat in frunte, a dus la bun sfarsit un proiect de lege pentru restituirea proprietatilor, problema nerezolvata de guvernele de pana acum. Deci  nu putem fi acuzati ca nu sustinem proprietatea. In al doilea rand, trebuie sa facem o distinctie intre proprietatea detinuta legal, care trebuie garantata de Constitutie si in continuare, si proprietatea detinuta sau obtinuta ilegal, care ar trebui in conditiile legii, si dupa decizii ale instantelor, sa poata fi confiscata in anumite cazuri. In al treilea rand, cine considera ca trebuie sa apere proprietatea indiferent daca e obtinuta legal sau ilegal, se comporta ca un adevarat ‘Robin-Hot’, si se indeparteaza de valorile pe care aceasta guvernare trebuie sa le sustina, valori printre care dreptatea sociala si egalitatea in fata legii trebuie sa se numere. Domnul Chiuariu trebuie sa faca aceasta distinctie, intre averile legale si cele ilegale, inclusiv in tratamentul pe care legea il adopta in astfel de cazuri.”, a spus Cătălin Ivan.

Premierul Victor Ponta a declarat luni că si punctele nerevizuibile din Constitutie, cum ar fi cel referitor la garantarea dreptului de proprietate, pot fi modificate. Declaratia a fost facuta in contextul invocarii impedimentelor legate de posibilitatea confiscarii masinilor implicate in infractiuni.

„Pana la urma te duci la articolul care spune ca este nerevizuibil si il revizuiesti. Important este daca vrei. Important este daca exista decizia politica, asumata. Te duci la articolul care spune ca nu este revizuibil 44 si il revizuiesti si pe ala. Si atunci este revizuibil si 44”, a declarat Victor Ponta.

PNL, in schimb, considera ca nu este oportun. Liberalii care fac parte din Comisia parlamentara de revizuire a Constitutiei nu sunt de acord ca viziunea premierului privind posibilitatea modificarii articolelor „nerevizuibile”.

Intrebat de Ziare.com cum i se pare posibilitatea ca punctele nerevizuibile din Constitutie sa fie revizuite, presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Tudor Chiuariu, a raspuns ca „pare comic”.

„Asta-i in Constitutie, Constitutia va spune”, a adaugat Chiuariu referitor la posibilitatea revizuirii prevederilor referitoare la proprietate. El a refuzat sa faca alte comentarii, „pana nu vedem o propunere concreta”.