Ivan Patzaichin va fi înmormântat marţi. Sicriul a fost depus la Clubul Dinamo. Românii îi aduc un ultim omagiu marelui campion

Ivan Patzaichin va fi înmormântat, marţi, cu onoruri militare, a anunţat familia fostului canoist. Funeraliile cu onoruri militare vor avea loc la Clubul Sportiv Dinamo.

06 sept. 2021, 10:21
Ivan Patzaichin va fi înmormântat marţi. Sicriul a fost depus la Clubul Dinamo. Românii îi aduc un ultim omagiu marelui campion

Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Ivan Patzaichin a fost depus la Clubul Dinamo pentru ca oamenii să-i poată aduce un ultim omagiu marelui campion. Funeraliile cu onoruri militare se vor desfăşura, marţi, la ora 13:00, la Clubul Sportiv Dinamo şi vor fi urmate de slujba de înmormântare la Cimitirul Bellu. Cei care vor să îi aducă un ultim omagiu o pot face începând de luni, de la ora 12:00, la Muzeul Clubului Sportiv Dinamo din Şoseaua Ştefan cel Mare.

Ivan Patzaichin a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 71 de ani. Familia sa a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care anunţă că „Ivan a plecat şi nu se mai întoarce”. Sportivul a murit după o lungă suferinţă. El era internat de mai bine de o lună la Spitalul Elias din Capitală.

Citeşte şi Ivan Patzaichin a murit! Legendarul canoist avea 71 de ani şi suferea de o boală incurabilă

Ivan Patzaichin era născut la 26 noiembrie 1949, la Mila 23, în judeţul Tulcea. El a participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice și a reușit performanțe impresionante. A concurat cu pagaia ruptă în 1972, la Olimpiada de la Munchen În 1972, la Jocurile Olimpice de la Munchen, într-o serie de calificări, lui Ivan Patzaichin i se rupe pagaia. Regulamentul preciza că dacă pagaia se rupe în primii 25 de metri, atunci se reia cursa, dar cursa nu s-a oprit. Patzaichin a reușit să obțină calificarea în finală, după ce delegația României a făcut contestație, și chiar a obținut o medalie de aur, a scris gsp.ro. Ivan Patzaichin are în total 7 medalii la Jocurile Olimpice (4 de aur și 3 de argint), fiind al patrulea cel mai medaliat sportiv român la Jocurile Olimpice.

În anul 1968 a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, în 1982 pe cel de Maestru International al Sportului, iar in 1991 pe cel de Antrenor Emerit. In 1990, presedintele Comitetului International Olimpic (CIO) Juan Antonio Samaranch i-a conferit Ordinul Olimpic de argint. In 2000 a primit Ordinul National “Serviciul Credincios” in gradul de ofiter , iar in 2008 a primit Ordinul “Meritul Sportiv” clasa I . La data de 1 decembrie 2004, colonelul in rezerva Ivan Potzaichin din cadrul Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a fost inaintat la gradul de general de brigada (cu o stea), in rezerva. In 2010 a fost distins cu Decoratia Regala “Nihil Sine Deo”.

Citeşte şi Ivan Patzaichin, umilit de USR Plus. Mesajul dureros al marelui campion