Ivo Sanader a fost eliberat pe cauţiune

Fostul premier croat acuzat de corupţie a obţinut această hotărâre din partea Curţii Constituţionale, care a estimat că decizia sa ar trebui aplicată înainte de 12 decembrie

RomaniaTV.net
07 dec. 2011, 10:06
Ivo Sanader a fost eliberat pe cauţiune

Procesul lui Ivo Sanader a început în luna octombrie, iar un tribunal din Zagreb a respins şi cererea avocaţilor fostului premier croat, de eliberare pe o cauţiune de 1,6 milioane de euro. Instanţa a invocat atunci riscul „foarte mare” ca Sanader să fugă din ţară, a declarat avocatul inculpatului, Jadranka Slokovici, postului de televiziune RTL, informează Mediafax. Dar avocaţii fostului premier au făcut Apel la sentinţa tribunalului şi s-au adresat Curţii Constituţionale.
Sanader este inculpat în două afaceri de corupţie. Prima dintre acestea se referă la mită în valoare de 480.000 de euro, primită de la banca austriacă HGAA, care acordase un credit Guvernului croat, de 9,6 milioane de euro, pentru construcţia de ambasade şi alte reprezentanţe diplomatice.
Cea de-a doua afacere de mită în care Sanader este inculpat, reprezintă o sumă uriaşă, de 10 milioane de euro, primită de la compania petrolieră ungară MOL, care cerea în schimb să i se asigure capitalul majoritar în compania croată INA.  Ambele părţi au negat acuzaţiile aduse, dar anchetatorii au constatat contrariul şi procurorii au decis comasarea celor două dosare.
Ivo Sanader a condus Guvernul croat din 2003 până în 2009. El se află într-o închisoare din Zagreb din iulie, după extrădarea sa din Austria, unde fusese arestat la sfârşitul anului trecut.