Izolarea ar putea deveni obligatorie prin lege în cazul a 25 de boli infecto-contagioase

Românii care se vor îmbolnăvi de rujeolă, meningită, tuberculoză, difterie, poliomielită, febră tifoidă, rabie sau holeră ar putea fi izolați la domiciliu sau în spitale, prevede un proiect de Hotărâre de Guvern publicat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății. Mai exact, este vorba despre 25 de boli infecto-contagioase, una dintre ele fiind infecţia provocată de noul coronavirus.

RomaniaTV.net
10 aug. 2020, 16:07
Izolarea ar putea deveni obligatorie prin lege în cazul a 25 de boli infecto-contagioase

Lista celor 25 de boli infectocontagioase pentru care izolarea ar urma să devină obligatorie prin lege este următoarea:

1. Poliomielita

2. Difteria

3. Rujeola

4. Pertussis

5. Febra tifoidă

6. Febra paratifoida

7. Boala meningococică (MCSE)

8. Tuberculoza pulmonara cu microscopie pozitiva

9. Antrax pulmonar

10. Rabia umană

Citeşte şi OMS avertizează: Noul coronavirus încă circulă şi majoritatea populaţiei rămâne predispusă la infectare

11. Holera

12. Pesta

13. Variola / varioloidul

14. Gripa umană cauzata de un nou tip de virus gripal

15. Cazuri umane de gripă aviară înalt patogenă

16. Febra hemoragică Lassa

17. Ebola

18. Febra hemoragică Marburg

19. Febra hemoragică Crimeea Congo

20. Febra galbenă

21. Nipah

22. SARS

23. MersCov

24. SarsCov2

25. Boală cauzată de un agent patogen infecțios necunoscut/emergent

Măsurile prevăzute de lege se dispun şi se aplică în situaţiile de risc iminent asupra sanatatii publice, exclusiv pentru apărarea sănătăţii publice, cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor şi a ordinii publice. Toate măsurile dispuse în baza prezentei legi vor fi proporţionale cu situaţia care le-a determinat, limitate în timp la aceasta şi aplicate în mod nediscriminatoriu„, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Izolarea bolnavilor ar urma să se facă „cu acordul persoanelor supuse examinării, iar în lipsa acestuia, atunci când medicul constată riscul iminent de transmitere comunitară a unei boli infectocontagioasă, solicită izolarea într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, în scopul efectuării examinărilor clinice, paraclinice şi a evaluărilor biologice, până la primirea rezultatelor acestora, dar nu mai mult de 48 de ore„.
Măsura izolării la domiciliu sau în alt loc declarat se instituie în cazul în care riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii infecto-contagioase este redus. În cazul în care există informaţii ştiinţifice oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere şi rata de transmisibilitate, pacientul va fi spitalizat.